Informatie voor naasten

Hoe steun je iemand met een depressie?

Als je partner, familielid, vriend of vriendin een depressie heeft kan dit je soms een machteloos gevoel geven. Hoe steun je een naaste met depressie? Er zijn verschillende manieren waarop je de ander steun kunt geven tijdens een depressie.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Neem contact op

Of meld je aan voor een webinar

depressie hulp naaste

Wat kun je doen voor iemand met een depressie?

Depressie is een ziekte en een depressief persoon is daarom niet altijd zichzelf. Oordeel dus niet als diegene zich onverschillig, ongeïnteresseerd of bot gedraagt. In ieder geval is het belangrijk om te blijven praten met elkaar, zonder daar al te veel nadruk op te leggen. 

Alleen er zijn voor degene met een depressie is soms ook al voldoende. Vaak voelt iemand zich geïsoleerd met zijn of haar gedachten en het voelen van ruimte om erover te kunnen praten helpt al. Maar zoek ook zelf ondersteuning, want omgaan met een dierbare die depressief is vraagt veel van je.

Hoe herken je een depressie

Lees meer over een depressie behandeling bij U-center.

 • Comorbiditeit

  Specialist in comorbiditeit

  Wij behandelen meervoudige diagnoses Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 tot 12 weken

  Laatst geupdate op 17-06-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Cliënten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,4 op cliënttevredenheid Lees meer

Steun geven aan iemand met een depressie

Verdiep je in de depressie

Het is belangrijk om te begrijpen wat een depressie precies inhoudt. Soms is een depressie moeilijk te herkennen en merk je vooral een sombere stemming bij de ander. Anderen trekken zich juist helemaal terug in hun schulp. Probeer je te verdiepen in de symptomen van een depressie en mogelijke oorzaken. 

Als je wilt begrijpen wat jouw naaste doormaakt is het goed om te begrijpen wat de ander ervaart. Als je partner, familielid of vriend(in) last heeft van ernstige klachten is het verstandig om op zoek te gaan naar hulp. Verdiep je in mogelijke behandelingen en probeer hier ook samen onderzoek te doen naar de verschillende opties.

Onze depressie behandeling
Steun iemand met een depressie

Jouw rol tijdens depressie behandeling bij U-center

Wanneer je partner, vriend(in) of familielid verblijft bij U-center voor een behandeling speel je mogelijk ook een rol bij de behandeling. We vinden het belangrijk dat je meegenomen wordt in het proces en op de hoogte bent van de diagnose en behandeling.

De kans is groot dat deze periode ook veel energie voor jou heeft gekost. Het is daarom belangrijk om ook ruimte te geven aan je eigen gevoelens en hierover te praten. We denken ook graag met je mee in wat jij nodig hebt als naaste.

Opname voor depressie bij U-center

Informatie voor naasten

Wil je meer weten over jouw mogelijke rol als naaste tijdens een behandeling bij U-center? Bekijk onze pagina familie & naasten of meld je aan voor een webinar en stel je vragen in de chat.

Familie & naasten Bekijk een webinar

Geschatte wachttijd

8 tot 12 weken

Laatst geupdate op 17-06-2024

Verschillende soorten depressies

Welke soorten depressies zijn er?

Intensieve behandeling depressie

Opname voor depressie in een kliniek

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden