Hulp bij een depressie

Depressie behandeling

Heb je last van een depressie of depressieve stoornis? Een depressie behandeling bij U-center richt zich op alle onderliggende factoren in een kortdurend en intensief traject.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Kenmerken depressie

Hoe herken je een depressieve stoornis?

Kenmerken depressie

Iedereen heeft weleens een periode waarin het wat minder gaat. Je loopt rond met een neerslachtig gevoel, verliest interesse in zaken die je eerder wel leuk leken of je hebt negatieve denkpatronen. Meestal gaan die depressieve gevoelens vanzelf weer over. Bij een depressie is dit niet het geval en blijven de symptomen voortduren. Blijven de stemmingsklachten langer dan twee weken aanhouden, dan kan er sprake zijn van een depressieve stoornis. Hoe deze klachten zich uiten kan per persoon verschillend zijn. 

Een depressie herkennen

Lees meer over onze depressie behandeling

U-center is expert in comorbiditeit We behandelen alles tegelijk

Korte & intensieve behandeling Maak snel een U-turn in je leven

Herstel in een healing environment Alle beetjes helpen

Depressie symptomen

Hoe herken je een depressie? Een depressieve stoornis kan soms lastig te herkennen zijn. Toch is er een aantal kenmerken waar je op kunt letten. Zo zijn onderstaande symptomen de meest voorkomende klachten bij mensen met een depressie.

Bekijk de symptomen

 • Sombere stemming
 • Interesseverlies
 • Slaapproblemen
 • Rusteloos of traag
 • Vermoeid, energieverlies
 • Waardeloos en schuldig voelen
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Gedachten aan de dood
 • Gewichtsverlies of -toename
 • Besluiteloosheid
 • Eenzaamheid
 • Sombere stemming
 • Interesseverlies
 • Slaapproblemen
 • Rusteloos of traag
 • Vermoeid, energieverlies
 • Waardeloos en schuldig voelen
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Gedachten aan de dood
 • Gewichtsverlies of -toename
 • Besluiteloosheid
 • Eenzaamheid

Alles over depressie & behandeling

Kenmerken

Depressie herkennen

Meer informatie

Depressies

Verschillende soorten

Meer informatie

Onze aanpak

Behandeling depressie

Meer informatie

Behandeltraject

Opname voor depressie

Meer informatie

Steun geven

Advies voor naasten

Meer informatie

Hoe behandelen we een depressie

U-center behandelt jou als mens, niet alleen de diagnose. We kijken verder dan alleen de depressie en gaan daarbij uit van een aantal basisinterventies. Voor behandeling van een depressie is dit primair cognitieve gedragstherapie, zo nodig met medicamenteuze ondersteuning. Aanvullende interventies bestaan uit lichaamsgerichte behandelingen, expressieve therapieën en interventies gericht op leefstijlverandering. Tevens besteedt U-center aandacht aan de onderliggende oorzaken van de depressie en de persoonlijkheidskenmerken. Hierbij worden individuele gesprekken, groepstherapie, partnerrelatie- en systeemtherapie ingezet. Het is belangrijk dat je weer actief wordt en een dagritme, structuur en lichamelijke conditie opbouwt. De behandeling vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Opname voor depressie

Meer weten over de aanpak van U-center? Neem contact op

Therapie depressie

Om je depressie te behandelen starten we altijd met een zorgvuldige intake. Op deze manier proberen we de onderste steen boven te halen en kijken we goed naar de factoren die van invloed zijn op jouw depressie. Als dit duidelijk is kunnen we de behandeling afstemmen op jouw situatie. Voorbeelden van behandelingen die wij bieden tijdens je opname in onze kliniek zijn:

Bij een behandeling van je depressie bieden we altijd psycho-educatie aan. Op deze manier leer je wat je depressie precies is, hoe het is ontstaan en wat op dat moment van invloed is op je stemmingsklachten. Ook zorgen we voor een goed ritme in je dag door te eten en slapen op vaste tijden. Zo starten je behandelingen dagelijks op hetzelfde tijdstip en gaat het internet in het behandelcentrum ‘s avonds uit om een gezonde regelmaat te stimuleren.

Tijdens deze therapie leer je door oefeningen anders om te gaan met bepaalde situaties. We bespreken en behandelen het gedrag dat je depressie in stand houdt in deze cognitieve gedragstherapie. De therapie is erop gericht om goed te kijken naar je klachten of problemen en dit om te zetten in opbouwende gedachten en acties.

Schematherapie helpt je om bestaande gedragspatronen te doorbreken. Door inzicht te krijgen in je depressieve stoornis leer je de oorsprong van deze patronen te doorgronden en te veranderen. Tijdens schematherapie gaan we aan de slag met je gedrag, gedachten en gevoelens, zodat je beter je eigen behoeften leert herkennen en beter voor jezelf kunt zorgen.

 

Depressie behandeling bij U-center

Een ‘pure’ depressie bestaat in feite niet. Vaak is er sprake van meerdere problemen, ofwel comorbiditeit. Denk aan een combinatie van depressie en angst, een verslaving (alcohol, drugs) of een trauma. Er kunnen dus ook andere oorzaken of gevolgen zijn die je klachten in stand houden. Dat alles vraagt om maatwerk. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen wat van invloed is op jouw leven en de depressieve stoornis. Denk ook aan je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de depressie en  verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

Opname voor depressie behandeling

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen herstellen van je depressie, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Een opname voor je depressie in ons behandelcentrum biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. Je verblijft zes weken in onze kliniek in Epen. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. Wanneer geïndiceerd breng je in de acht weken daarna onder begeleiding je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

Verschillende soorten depressies

Een depressie kan bij iedereen weer een andere vorm aannemen. Naast de verschillende symptomen per persoon maken we ook onderscheid tussen verschillende soorten depressies, waaronder:

Als de depressieve klachten steeds terugkeren spreken we van een recidiverende depressie. 

Een bipolaire stoornis is een psychische aandoening. De stoornis herken je aan de afwisseling van extreem sombere of juist manische episodes. Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd.

Een chronische depressie wordt ook wel een dysthymie of dysthyme stoornis genoemd. Wanneer je last hebt van een dysthyme depressie ben je minstens twee jaar chronisch depressief. De kenmerken van dysthymie zijn vaak minder opvallend dan een 'normale' depressie en de depressieve klachten kunnen soms voor korte tijd afnemen.

Wanneer iemand elk jaar in hetzelfde seizoen last heeft van depressieve klachten spreken we van een seizoensgebonden depressie. Voor de meeste mensen uit zich dit in een winterdepressie, maar ook een herfstdepressie, zomerdepressie of voorjaarsdepressie is mogelijk.

Sommige vrouwen hebben na de bevalling nog maanden lang last een sombere stemming. Als de stemmingsklachten aanhouden spreken we van postpartum depressie of postnatale depressie.

vrijwillige opname depressie

Terugval voorkomen

Van een depressie herstellen of er goed mee leren omgaan

Een depressieve stoornis wordt vaak geïsoleerd behandeld. Dat wil zeggen dat de depressie als een op zichzelf staand probleem wordt gezien. Andere omstandigheden die ermee te maken hebben worden dan buiten beschouwing gelaten. Met als gevolg dat ongeveer 40% niet voldoende herstelt van de depressie of weer terugvalt. Bij U-center werken we intensief en integraal aan het geheel. Sommige mensen zijn kwetsbaar voor depressie waarbij sprake kan zijn van een familiaire aanleg. Helaas is depressie, net als andere psychische aandoeningen, veelal een chronische aandoening. Net zo belangrijk als herstel is daarom het vroeg leren herkennen van mogelijke terugval en weten wat te doen om de last te beperken. Tijdens onze depressie behandeling maak je daarom een terugvalpreventieplan en een toekomst ontwikkelplan. Als je goed leert signaleren, en geleerde vaardigheden in de praktijk blijft brengen, kan je daarmee een hele goede kwaliteit van leven hebben.

Onze depressie behandeling

Testimonials

Bekijk hoe cliënten U-center hebben ervaren

Praktische informatie

Veelgestelde vragen over depressie behandeling

Voor je een aanmelding start wil je natuurlijk meer weten over de aanpak van U-center, onze behandelmethode voor depressie en andere praktische informatie. Is je vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met ons communicatie center.

Bij U-center kunnen we veel psychische aandoeningen behandelen. We zijn in het bijzonder gespecialiseerd in het gelijktijdig behandelen van meerdere diagnoses (comorbiditeit). Toch kunnen ook wij niet iedereen helpen. Bekijk onze pagina voorwaarden & criteria voor meer informatie.

Als vriend of familie van iemand met een depressie kun je verschillende dingen doen om te helpen. In het geval van een acute situatie, zoals gevaar voor eigen leven en het willen plegen van zelfmoord, is het noodzakelijk om meteen contact te zoeken met de huisarts of crisisdienst.

Bij U-center kun je snel terecht voor een behandeling. Je kunt je vrijblijvend online aanmelden. We streven ernaar om binnen twee werkdagen je aanmelding of contactaanvraag te verwerken. Je plek is meestal binnen 6 á 7 weken beschikbaar.

In Nederland valt de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) onder de basisverzekering. Dit betekent dat de behandeling door de meeste zorgverzekeraars worden vergoed. De hoogte van de vergoeding is echter afhankelijk van je verzekering en je persoonlijke polisvoorwaarden. Bekijk voor meer informatie onze pagina kosten & verzekering.

Onze kliniek is voorzien van alle noodzakelijke faciliteiten en biedt ook een aantal extra voorzieningen. Bekijk voor meer informatie onze faciliteiten pagina.

Hulp bij een depressie?

Op zoek naar een behandelcentrum voor de behandeling van je depressie? Meld je aan bij U-center en ga in een kortdurende behandeling samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk een webinar Neem contact op

Geschatte wachttijd

8 tot 12 weken

Laatst geupdate op 18-07-2024

Vrijwillige opname

Opname in onze kliniek voor je depressie

Depressie symptomen

Hoe herken je een depressie

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden