Verslaafd aan coke

Cocaïneverslaving

Een cocaïneverslaving of cokeverslaving begint vaak bij recreatief gebruik. Ook kun je coke gaan gebruiken om beter te presteren op je werk of om stress te verminderen. Wanneer je coke gebruikt voor een lange periode kan het voorkomen dat je na verloop van tijd niet meer goed functioneert zonder cocaïne.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is coke

Wat is coke

Cocaïne (coke, sneeuw) wordt in poedervorm meestal gesnoven; in grove kristalvorm (crack) kan het ook gerookt worden. In deze vorm is de drugs nog verslavender. Het werkt zeer stemmingsverhogend. Onder invloed van coke voel je je euforisch, energiek en zelfverzekerd. Ook ben je vaak extra sensitief voor geluiden, aanrakingen en visuele prikkels.

De werking ontstaat vrijwel direct en heeft een korte duur van een paar minuten tot een uur. Coke wordt vaak recreatief gebruikt in combinatie met alcohol, maar het wordt ook gebruikt om te presteren op werk. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer zonder coke kunt presteren kan het zijn dat je een drugsverslaving hebt. 

Wat is een verslaving

Behandeling cocaïneverslaving

Stoppen met coke

Ben je op zoek naar hulp om van te stoppen met coke? Bij U-center behandelen we je cocaïneverslaving integraal en intensief. Een verslaving ontstaat vaak niet alleen. In veel gevallen spelen er ook andere diagnoses, zoals PTSS, depressie of een persoonlijkheidsstoornis. Tijdens een behandeling bij U-center gaan we daarom eerst op zoek naar de factoren die een rol spelen in je verslaving. 

Je behandeling start met een zorgvuldige diagnosestelling en een klinische opname van 6 weken in onze kliniek in Epen. Tijdens je opname leer je welke factoren invloed hebben op je cocaïneverslaving en krijg je verschillende behandelingen om te stoppen met coke. Samen met een team van verschillende behandelaren onderzoek je de oorzaken van je cokeverslaving en verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

Effecten van cocaïne

Een cocaïneverslaving kan ernstige gevolgen met zich meebrengen voor je mentale en fysieke gezondheid. De drug heeft effect op je stemming en op je lichaam. De werkingsduur van cocaïne is afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt en de manier waarop. Meestal voel je de effecten van cocaïne voor 15 tot 30 minuten. Het effect op je stemming is veelal:

  • Energiek en gelukkig;
  • Spraakzaam;
  • Mentaal alert en gevoeliger voor licht, aanraking en geluiden.

Gebruik van coke in combinatie met ADHD zorgt er vaak juist voor dat je je rustiger voelt. In dat geval heeft coke een rustgevend effect op je stemming. Grote hoeveelheden cocaïne kunnen leiden tot onvoorspelbaar en soms gewelddadig gedrag. Ook hebben cokegebruikers vaak last van rusteloosheid, prikkelbaarheid, angst, paniek en paranoia.

Wanneer ben je verslaafd?
coke lichaam effecten

Effecten van coke op je lichaam

Op de korte termijn zorgt coke ook voor lichamelijke reacties. Deze effecten bestaan meestal uit vernauwde bloedvaten, verwijde pupillen en een verhoogde lichaamstemperatuur en een hogere hartslag. In sommige gevallen kunnen ook infecties optreden (bij injectie) of neusbloedingen. Regelmatig gebruik van coke kan leiden tot tremoren, duizeligheid en spiertrekkingen. In sommige gevallen leidt cocaïnegebruik ook tot ernstige lichamelijke risico’s. De meest voorkomende zijn hartproblemen, zoals hartritmestoornissen en hartaanvallen. Andere mogelijke gevolgen zijn buikpijn, misselijkheid hoofdpijn of zelfs beroertes. 

Hoe verslavend is cocaïne?

Cocaïne is niet verslavend voor je lichaam, maar wel voor je hersenen (geestelijke verslaving). Gebruik van coke activeert het beloningssysteem in je hersenen. Je maakt meer stoffen zoals dopamine en serotonine aan, waardoor je een intens geluksgevoel ervaart. Door deze effecten van coke verandert de chemische werking van je hersenen. Wanneer je hersenen wennen aan de werking van cocaïne is de kans groot dat je minder van deze stoffen aanmaakt op een natuurlijk manier. Hierdoor voel je je down en kun je een afhankelijkheid aan cocaïne ontwikkelen om je goed te voelen. Daardoor is afkicken van coke vaak erg lastig.

Hoe snel je verslaafd raakt aan cocaïne verschilt per persoon. Bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor een verslaving dan een ander. Ook de manier waarop je cocaïne gebruikt heeft invloed op je verslaving. Het gebruik van crack cocaïne kan al na een enkele keer een verslavende werking hebben.

Oorzaken van verslaving

Quote

We beloven nooit een makkelijke oplossing, omdat die niet bestaat. Van je verslaving afkomen is een grote opgave, maar het is niet onmogelijk.

Hans Zander - Verslavingsarts bij U-center

Gevolgen van cocaïneverslaving

Op de lange termijn krijg je, door het gebruik van cocaïne, aantasting van het neusslijmvlies, ondervoeding, apathie en sterke stemmingswisselingen. Door overmatig gebruik van cocaïne kan gewenning ontstaan waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor wordt het risico op een overdosis groter. Het omgekeerde effect is ook mogelijk, waarbij je met minder cocaïne dezelfde hoeveelheid stress, paniek en spiertrekkingen ervaart. 

Effecten van overmatig cocaïnegebruik

Wanneer je teveel cocaïne gebruikt kun zelfs te maken krijgen met een psychose. Ook de manier waarop je coke gebruikt heeft effect op de gevolgen. Zo kun je door coke snuiven je reukvermogen verliezen en kan crack cocaïne roken je longen beschadigen. Het injecteren van cocaïne kan leiden tot infecties, zoals HIV en Hepatitis C. Iemand die verslaafd is aan cocaïne heeft vaak ook een verminderde eetlust, waardoor het lichaamsgewicht erg afneemt. Andere mogelijke gevolgen van een cokeverslaving zijn:

Gevolgen cocaïneverslaving

  • Hartaanvallen
  • Hersenbloedingen
  • Pijn op de borst die voelt als een hartaanval
  • Tranen en zweren op de maag
  • Verminderde motoriek (in ernstige gevallen zelfs Parkinson)
  • Slechtere en kortere focus en geheugenverlies
  • Hartaanvallen
  • Hersenbloedingen
  • Pijn op de borst die voelt als een hartaanval
  • Tranen en zweren op de maag
  • Verminderde motoriek (in ernstige gevallen zelfs Parkinson)
  • Slechtere en kortere focus en geheugenverlies

Afkicken van coke

Afkickverschijnselen coke

Wanneer je probeert af te kicken van coke of probeert te minderen in gebruik krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken wanneer je wilt afkicken van coke. De meest voorkomende afkickverschijnselen van coke zijn:

  • Verhoogde polsslag en bloeddruk
  • Slaapstoornis
  • Prikkelbaarheid
  • Opwinding
  • Angst
  • Paniekaanvallen
  • Psychotische aandoeningen (paranoia, hallucinaties)
Behandeling verslaving

Coke en alcohol

Cocaïnegebruik gaat ook vaak samen met alcohol. Door het stimulerende effect van cocaïne voel je het effect van alcohol minder waardoor je vaak meer drinkt dan normaal. In combinatie met alcohol ontstaat cocaethyleen. Dit kan een acuut zuurstoftekort van de hartspier veroorzaken. Ook zorgt de combinatie van coke en alcohol vaak voor roekeloos en gewelddadig gedrag. 

Verslaving en comorbiditeit
  • Comorbiditeit

    Specialist in comorbiditeit

    Wij behandelen meervoudige diagnoses Lees meer
  • wachttijd

    Geschatte wachttijd: 8 tot 12 weken

    Laatst geupdate op 08-10-2024 Lees meer
  • tevredenheid

    Cliënten raden ons aan

    Gemiddeld scoren we een 8,4 op cliënttevredenheid Lees meer

Word je cocaïne verslaving de baas

U-center behandelt je drugsverslaving intensief en integraal in een klinische en (wanneer geïndiceerd) ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Neem contact op Direct aanmelden

Geschatte wachttijd

8 tot 12 weken

Laatst geupdate op 08-10-2024

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Alcohol

Hulp bij een alcoholverslaving

Medicatie

Hulp bij een medicijnverslaving