Hulp bij meerdere psychische problemen tegelijk

Comorbiditeit

Psychische problemen komen vaak niet alleen. Als je twee of meer psychische aandoeningen tegelijk hebt, spreken we van comorbiditeit. Wat is comorbiditeit precies? En hoe pakken we het aan?

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is comorbiditeit

Betekenis & oorzaken

Wat is comorbiditeit?

Wat betekent comorbiditeit letterlijk? Dat is het ‘samen voorkomen van ziektes’, in dit geval psychische aandoeningen. Bijvoorbeeld een depressie, angst én een of meer verslavingen. Depressie gaat bijvoorbeeld vaak samen met angst. En wie een verslaving heeft, heeft vaak ook een stemmingsstoornis. Dat vraagt om een speciale aanpak. U-center is dé expert in dubbele diagnoses of meervoudige problematiek behandelen. 

Comorbiditeit oorzaken
Waarom komen sommige combinaties van psychische aandoeningen vaak voor? Vergelijk het bijvoorbeeld met autopech. Als de koplampen van een auto minder krachtig schijnen, zwiepen vaak ook de ruitenwissers trager heen en weer. De boosdoener is dan een kapotte dynamo. En dat kan weer komen door een beschadigde V-riem. Zo werkt het ook met psychische comorbiditeit. Comorbide stoornissen hebben óf dezelfde oorzaak. Óf het ene probleem veroorzaakt het andere. Anders dan bij een auto, beïnvloeden veel psychische problemen elkaar ook over en weer.

Zo behandelt U-center comorbiditeit

U-center is expert in comorbiditeit We behandelen alles tegelijk

Korte & intensieve behandeling Maak snel een U-turn in je leven

Herstel in een healing environment Alle beetjes helpen

Voorbeelden van meervoudige diagnoses

Comorbiditeit voorbeelden

Sommige psychische problemen komen vaker voor in combinaties dan anderen. Voorbeelden van psychische comorbiditeiten die veel voorkomen zijn:

Wie een depressie heeft, heeft vaak ook een angststoornis, en andersom. Beide stoornissen komen vaak door een negatieve kijk op jezelf en een beschadigd vertrouwen in anderen.

Verslavingen komen bijna nooit alleen. Van de mensen met een andere ernstige psychische stoornis heeft 41 procent ook een verslaving (gehad). Onder de Nederlanders zonder andere ernstige psychische stoornis is dat 19 procent. Vooral schizofrenie, een bipolaire stoornis (extreem wisselende stemmingen), ADHD en depressie gaan vaak samen met verslavingen. Biologische factoren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat kleinere hoeveelheden alcohol of drugs grotere gevolgen hebben dan bij anderen. Dat zorgt voor een snellere afhankelijkheid van het middel.

Een comorbide posttraumatische stressstoornis komt veel voor. Heb je een of meer zeer ingrijpende situaties meegemaakt? Dan kan dat leiden tot stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingen. En ook tot persoonlijkheidsstoornissen, psychoses en dissociatieve stoornissen. Vaak komt dit doordat je vaardigheden om jezelf te sturen en je zelfbeeld verstoord zijn geraakt. Mensen met PTSS hebben daardoor een tachtig procent grotere kans om tegelijk een of meer andere psychische aandoeningen te krijgen.

Autisme gaat vaak samen met ADHD, depressie of een angststoornis. Want autisme en ADHD komen voor een deel door dezelfde hersenfuncties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld sommige situaties niet goed inschatten, waardoor je je sneller angstig voelt. En dat kan weer leiden tot een depressie.

ADHD kent een grote comorbiditeit. Iemand met comorbide ADHD heeft bijvoorbeeld tegelijk een depressie, verslaving, angststoornis en/of bipolaire stoornis (extreem wisselende stemmingen). Hoe dat komt? Als je snel afgeleid en impulsief bent, krijg je bijvoorbeeld meer kritiek. Daardoor kun je gaan denken dat je slecht bent en een depressie krijgen. Alcohol of drugs kunnen op korte termijn je onrust of negatieve gevoelens verminderen. En van ADHD en een bipolaire stoornis is de lichamelijke oorzaak voor een deel gelijk.

Ook ouderdom kan een rol spelen bij een comorbide stoornis. Van de vijfenvijftigplussers met een blijvende psychische ziekte heeft meer dan de helft te maken met psychische comorbiditeit. Van de vijftigplussers met een angststoornis of depressie is dat zelfs meer dan de helft. Ouderen hebben bijvoorbeeld minder mogelijkheden voor zelfsturing: door lichamelijke ongemakken of doordat hun sociale netwerk kleiner wordt.

Comorbiditeit bij mij?

Hoe herken je comorbiditeit?

Comorbiditeit herkennen is niet altijd even makkelijk. Niet voor jezelf en niet voor behandelaars. Onze hersenen zitten heel wat ingewikkelder in elkaar dan bijvoorbeeld het besturingssysteem van een auto. Tob je bijvoorbeeld al lange tijd met depressies en angsten? Dan kan er een trauma of verslaving achter zitten. Daarom is altijd goed onderzoek nodig, als je op meerdere terreinen van je leven vastloopt.

Hoe onderzoekt U-center comorbiditeit?
Bij U-center onderzoeken we nauwkeurig of er sprake is van comorbiditeit. We kijken gelijk of ons aanbod past bij jouw zorgvraag.

  • We spreken je aan de telefoon.
  • We bekijken de verwijzing van je huisarts of psychiater.
  • We bestuderen je medische dossiers van eerdere behandelaars.
  • We vragen je om uitgebreide vragenlijsten in te vullen.
  • Denken we dat U-center bij je past? Dan nodigen we je uit voor een online indicatiegesprek. Anders denken we met je mee over een behandeling die beter aansluit.

Denken we nog steeds dat U-center bij je past? Dan maken we meteen een vliegende start met je behandeling, zodra je in ons behandelcentrum komt.

Bekijk onze aanmeldprocedure

Aanpak & behandeling

Waarom vraagt comorbiditeit om een speciale aanpak?

Stel je hebt een alcoholverslaving en depressie en laat ze los van elkaar behandelen. Is de oorzaak van deze twee een trauma? Dan is de kans groot dat je terugvalt. Want zonder traumabehandeling los je deze multiproblematiek waarschijnlijk niet op. Bovendien is het bij meerdere psychische aandoeningen vaak niet duidelijk welke stoornis je klachten veroorzaakt of hoe de stoornissen elkaar beïnvloeden. Daarom vraagt comorbiditeit om een alles-in-een-aanpak.

Terugval voorkomen
Binnen de geestelijke gezondheidszorg is veel hulp toegespitst op bepaalde aandoeningen of behandelvormen. Zo behandelen verslavingsklinieken vaak geen depressies en instellingen voor andere geestelijke gezondheidszorg geen verslavingen. Dat maakt het voor mensen met multiproblematiek lastiger om goede hulp te vinden. Heb jij al verschillende hulpverleners bezocht en therapieën geprobeerd? Maar kom je niet verder? Dan is U-center er voor jou.

comorbiditeit behandeling

Quote

Op een gegeven moment lukte het me zelfs niet om op tijd op te staan en te douchen. M’n grootste uitdaging was buitenshuis komen: met vrienden afspreken, studeren… Ik dacht dat m’n depressie me sociaal angstig maakte, maar het bleek andersom.

Max - Oud-cliënt U-center

comorbiditeit behandeling U-center

Aanpak & behandeling U-center

Bij U-center behandelen we alle psychische problemen tegelijk, met veel verschillende behandelvormen. Die spitsen we toe op jouw situatie. Ook kijken we naar je leefstijl, werk, relaties en gezin. Want ook die beïnvloeden je geest, en andersom. We helpen je dus vanuit een holistische visie: een kijk op het geheel. Onze behandelingen zijn intensief en kort. Ook besteden we veel aandacht aan nazorg. Zo verkleinen we de kans op terugval door comorbiditeit.

Opname & nazorg
Je verblijft zes weken in ons behandelcentrum: de klinische behandeling. In die tijd zetten we de eerste belangrijke stappen richting jouw U-turn: een draai van 180 graden, waardoor je blijvend een andere weg inslaat. We zoeken naar verbanden en patronen in je emoties en gedrag en behandelen en doorbreken deze. Daarna krijg je (wanneer geïndiceerd) acht weken een vervolgbehandeling via e-health en online gesprekken: alleen of in een groep. Met deze ambulante behandeling helpen we je om grip te houden op moeilijke situaties. En om verder te oefenen met de kennis en vaardigheden die je in ons behandelcentrum ontwikkelde. Ons doel is dat je zo snel mogelijk je rol terugkrijgt in de maatschappij.

Alles over onze aanpak

Testimonials

Bekijk hoe cliënten U-center hebben ervaren

FAQ

Veelgestelde vragen over comorbiditeit behandeling bij U-center

We hebben de meest voorkomende vragen over een comorbiditeit behandeling bij U-center voor je op een rijtje gezet. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten, neem dan gerust contact op met ons.

Bij U-center behandelen we veel psychische aandoeningen. We zijn met name gespecialiseerd in het gelijktijdig behandelen van meerdere diagnoses (comorbiditeit). Toch kunnen ook wij niet iedereen helpen. Lees meer over onze criteria op de pagina voorwaarden & criteria.

Er zijn voor iemand die aan verschillende psychische problemen lijdt, is soms al genoeg. Vaak voelt de persoon zich geïsoleerd met zijn gedachten, dus erover praten kan al helpen. Als je partner, kind of vriend(in) te maken heeft met psychische comorbiditeit overweeg dan om samen professionele hulp te zoeken.

Bij U-center kun je snel terecht voor een behandeling. Je kunt je vrijblijvend online aanmelden. We streven ernaar om binnen twee werkdagen je aanmelding of contactaanvraag te verwerken. Je plek is meestal binnen 6 á 7 weken beschikbaar.

In de meeste gevallen wordt je behandeling bij U-center vergoed door de zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding is echter afhankelijk van je verzekering. Bekijk de pagina kosten & verzekering voor meer informatie of neem contact op met ons communicatie center.

Ons behandelcentrum is voorzien van alle gemakken, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel. Tijdens de behandeling heb je een eigen kamer en badkamer. Ook bieden we een fitnessruimte, sauna en zwembad. Lees hier meer informatie over ons behandelcentrum.

Je comorbiditeit behandelen?

Op zoek naar een behandelcentrum voor comorbiditeit behandeling? Meld je aan bij U-center en ga in een kortdurende behandeling samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Geschatte wachttijd

10 tot 12 weken

Laatst geupdate op 19-01-2025

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Rufa Diederen

Rufa Diederen

Psycholoog & schematherapeut

Rufa Diederen is psycholoog en schematherapeut bij het U-center behandelcentrum sinds 2012.

Onze aanpak

Een korte en intensieve behandeling

Voor wie

Wie behandelt U-center