Wat is een trauma of PTSS?
Na een nare gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen kun je last krijgen van een trauma of posttraumatische-stressstoornis. Wat kun je doen om een trauma te verwerken en wanneer moet je professionele hulp zoeken?
Wat is een psychotrauma?
Het woord trauma staat in het Grieks voor wond. Een psychotrauma betekent letterlijk ‘een wond op je ziel’. Die wond kan ontstaan wanneer je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Voorbeelden die kunnen leiden tot een psychotrauma zijn: een natuurramp, oorlogsgeweld, beroving, vliegtuigongeluk of een aanranding.
Oorzaken PTSS
Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt krijgt PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Dezelfde heftige gebeurtenis kan bij de één wel zorgen voor PTSS en bij de ander niet, terwijl zij hetzelfde hebben meegemaakt. Het is niet duidelijk wat hiervan precies de oorzaak is. Wel zijn een aantal factoren belangrijk, zoals de soort gebeurtenis, de duur, biologische factoren, draagkracht en de opvang na de traumatische gebeurtenis. Een goede opvang met steun en erkenning vermindert de kans op het ontstaan van PTSS.
Wanneer heb je PTSS?
De meeste mensen die een nare gebeurtenis hebben meegemaakt zijn hiervan na een tijdje weer hersteld en kunnen verder. Het kan echter ook voor komen dat je maanden na de gebeurtenis last houdt van herbelevingen, prikkelbaarheid, overmatige waakzaamheid, slapeloosheid en de neiging om alles te vermijden dat aan het trauma doet denken. Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Dit kan de basis vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.
Hoe behandelt U-center iemand met PTSS?
Binnen U-center behandelen we je als mens en niet alleen de diagnose PTSS. De symptomen van de PTSS, zoals overmatig waakzaam zijn, slecht slapen en vermijden raken je hele leefwereld en geven soms ook weer extra klachten zoals angsten en depressie. Tijdens je behandeling bij U-center brengen we al deze klachten in kaart en bepalen we vervolgens welke interventies op dit moment belangrijk voor je zijn. Een groot deel van de interventies zal bestaan uit trauma-behandeling, maar er wordt ook aandacht besteed aan coping (hoe je met gebeurtenissen omgaat) en naar mogelijk middelen- of medicijn gebruik. Ook betrekken we je familie erbij en geven we die voorlichting. We kijken ook naar je dagelijkse activiteiten en zoomen eventueel in op re-integratie of toekomstig werk.
Over de auteur:
Marja Schouten, GZ psycholoog, supervisor VGCt en European Practitioner EMDR. Werkzaam binnen U-Center als senior traumatherapeut, coördinator traumabehandelingen.
Geraadpleegde bronnen: Instituut voor Psychotrauma (IVP); Protocol Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS