Wat is een depressie?

Nieuws

02-10-2020

Wat is een depressie?

Hoe herken je een depressie of depressieve stoornis bij jezelf of bij een ander en wat zijn de oorzaken?

Een depressie is één van de meest voorkomende stemmingsstoornissen. Wereldwijd lijden meer dan 264 miljoen mensen aan een depressie of depressieve stoornis.  Maar hoe herken je nu een depressie en wat zijn de oorzaken?

 

Ben ik depressief?
Iedereen heeft weleens een periode waarin je wat minder goed in je vel zit. Wanneer je een paar dagen last hebt van een sombere stemming of negatieve denkpatronen hoeft dit nog niet te betekenen dat je een depressie hebt. Meestal gaan die depressieve gevoelens vanzelf weer over. Heb je langer dan twee weken last van stemmingsklachten? Dan kan er sprake zijn van een depressieve stoornis.

 

Wat zijn de symptomen van een depressie?
Een depressie kan soms moeilijk te herkennen zijn, omdat depressieve klachten zich bij iedereen anders kunnen uiten. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je een depressie kunt herkennen. Volgens de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is een depressie met name te herkennen aan een sombere stemming en interesseverlies in bijna alle activiteiten. Naast deze kenmerken zijn onderstaande symptomen de meest voorkomende klachten bij mensen met een depressie.

 

  • Sombere stemming
  • Interesseverlies
  • Slaapproblemen
  • Rusteloos of traag
  • Vermoeid, energieverlies
  • Waardeloos en schuldig voelen
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Gedachten aan de dood
  • Gewichtsverlies of -toename
  • Besluiteloosheid
  • Eenzaamheid 

 

Verschillende soorten depressie
Een depressie kan veel verschillende vormen aannemen. Zo maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen milde, matige en ernstige depressie. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten depressie.


Recidiverende depressie

Als de depressieve klachten steeds terugkeren spreken we van een recidiverende depressie. 


Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is een psychische aandoening. De stoornis herken je aan de afwisseling van extreem sombere of juist manische episodes. Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd.


Chronisch depressief

Een chronische depressie wordt ook wel een dysthymie of dysthyme stoornis genoemd. Wanneer je last hebt van een dysthyme depressie ben je minstens twee jaar chronisch depressief. De kenmerken van dysthymie zijn vaak minder opvallend dan een 'normale' depressie en de depressieve klachten kunnen soms voor korte tijd afnemen.


Seizoensgebonden depressie

Wanneer iemand elk jaar in hetzelfde seizoen last heeft van depressieve klachten spreken van een seizoensgebonden depressie. Voor de meeste mensen uit zich dit in een winterdepressie, maar ook een herfstdepressie, zomerdepressie of voorjaarsdepressie is mogelijk.


Postnatale depressie

Sommige vrouwen hebben na de bevalling nog maanden lang last een sombere stemming. Als de stemmingsklachten aanhouden spreken we van postpartum depressie of postnatale depressie. 

 

Oorzaken depressie
De oorzaken of aanleidingen voor het ontstaan van een depressie zijn niet altijd duidelijk aan te wijzen. Wel zijn er bepaalde factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van depressieve klachten.

Tijdens een behandeling bij U-center kijken we daarom altijd naar het geheel. Door middel van het bio-psycho-sociale model nemen we alle factoren mee die van invloed kunnen zijn op de depressie. Deze factoren zijn vaak een combinatie van biologische of medische, psychische en sociale factoren. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan genetische kwetsbaarheid, constitutie, ziektes, medicatie, middelengebruik. Psychische factoren betreffen persoonlijkheid, coping stijl en trauma. Sociale factoren bevatten relaties, gezin, werk, hobby’s, dagbesteding, financiën en huisvesting.

Hulp bij een depressie?

Op zoek naar een behandelcentrum voor intensieve depressie behandeling? Meld je aan bij U-center en ga in een kortdurende behandeling samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op