Werken bij U-center als sociotherapeut
Hoe is het om te werken als sociotherapeut in het U-center behandelcentrum? Ik ben Astrid Berix, 27 jaar en ik woon in Maastricht. Van oorsprong ben ik muziektherapeut. Inmiddels werk ik vier jaar bij U-center, voorheen als sociotherapeut en sinds maart dit jaar als therapeutisch medewerker in het ambulante team van U-center.
Waarom werk je in de ggz?
Ik vond het altijd al opvallend hoe vanzelfsprekend iedereen het vindt om gezond te zijn. Maar als er wat voorvalt in het leven wordt dit als een abnormaliteit gezien. Psychische klachten worden dan vaak als iets ongrijpbaars en onbegrijpelijks gezien. ‘Het zit allemaal tussen je oren’. Dit terwijl het zo vaak voorkomt (één op de vier mensen gaat met psychische klachten naar de huisarts).
Ik vind het prachtig om mee te werken aan de destigmatisering van psychische klachten en mensen duidelijk te maken dat dit niet iets raars is. Ja, je mag je rot voelen, het mag zwaar zijn en we gaan samen kijken hoe je ermee om kunt gaan en bovenal, nee je bent niet raar.
Waarom werk je bij U-center
Ik ben bij U-center komen werken, omdat wij baanbrekend zijn op het gebied van excellente GGZ. We gaan niet uit van stigma’s en wij behandelen geen stoornis, maar de mens als geheel. Elk levensgebied wordt onder de loep genomen en bekeken. We kijken naar hoe iemand hier gelukkiger kan worden. Mensen verblijven hier daarom ook in een eigen hotelkamer en hebben beschikking tot een restaurant, sportzaal en zwembad. Er zijn geen nachtrondes met zaklamp of een afgesloten buitendeur. Mensen worden hier behandeld als mensen, niet als stoornis.
Quote
We laten de cliënten zich weer voelen als mens, gewoon met gevoel, gedachten en problemen.
Wat maakt je dagelijks werk leuk bij U-center?
Ik krijg vooral energie van het laagdrempelig kunnen begeleiden van mensen. Zeker als sociotherapeut heb je echt persoonlijk contact met de cliënten en sta je klaar voor ze als je nodig hebben. Dit in tegenstelling tot de psychologen die een behandelmoment hebben met de client.
Bij ons mag de cliënt op elk moment aangeven wat hij of zij nodig heeft op dat moment. We bespreken dan samen vragen als, "wat is precies moeilijk, wat voel je nu, wat is er aan de hand, wat zijn triggers en hoe komen we samen de dag door?” Ook eten we mee met de cliënten en zitten we in de lounge waar de mensen tussen de sessies verblijven. We spelen een spelletje mee en gaan met de cliënten wandelen. We laten de cliënten zich weer mens voelen, gewoon met gevoel, gedachten en problemen.
Wat zijn de uitdagingen?
De uitdaging zit ook direct weer in dat laagdrempelige aspect. Bijvoorbeeld als iemand een paniekaanval heeft tijdens een overleg, wat geef je dan voorrang? Het is belangrijk om op de hoogte te zijn, maar de paniekaanval heeft ook begeleiding nodig.
Gelukkig hebben we een sterk, betrokken en sociaal sociotherapeutisch team. We versterken en helpen elkaar. Ook als iemand het eens moeilijk heeft of even wat hulp nodig heeft staan we direct voor elkaar klaar en nemen we voor elkaar over.
Hoe ziet je werkdag bij U-center er ongeveer uit?
Elke werkdag verschilt en is afhankelijk van de dienst die je hebt. We hebben vijf verschillende diensten.
Start van de dag
Voor sociotherapeuten met een dagdienst begint je dienst met de overdracht van de nachtdienst. Daar bespreken we of er mensen wakker zijn geweest en eventuele bijzonderheden vanuit de late dienst. Dan krijg je de medicatie-uitgifte en sluit je aan bij het ontbijt.
Ontbijt en dagelijkse begeleiding
Tijdens het ontbijt kijk je of iedereen aanwezig is, hoe mensen wakker zijn geworden en of mensen op tijd zijn voor hun eerste sessie. Verder begeleiden we de mensen door de dag, door een praatje te maken, te helpen met psychische en somatische klachten en door een luisterend oor te bieden op de moeilijke momenten.
Ontvangst nieuwe opnames
Op maandag en woensdag zijn we bezig met het voorbereiden van de nieuwe opnames die binnenkomen. Bij binnenkomst van nieuwe opnames heten we de mensen welkom, geven we een korte presentatie met een behandelaar over U-center en begeleiden we de cliënt de dag door (denk aan een rondleiding, samen lunchen, somatische metingen uitvoeren, het begeleiden naar hun eerste afspraken e.d.).
Overdracht
Je geeft een overdracht aan de late dienst van zaken die nog gedaan moeten worden voor de nieuwe cliënten. Ook geef je aan of er nog bijzonderheden zijn van de cliëntengroep die al langer bij ons verblijft. De late dienst neemt het vervolgens over en begeleidt de mensen de avond in, schuift aan bij het diner en biedt soms een avondactiviteit aan (denk aan film, wandelen e.d.).
Werken bij U-center
Word jij mijn nieuwe collega?
Mijn oproep aan enthousiaste, potentiële nieuwe collega’s zou zijn: ben jij een betrokken persoon en hou je ervan om mensen te begeleiden op voor hen moeilijke momenten? Dan ben jij de juiste persoon om bij U-center te komen werken als sociotherapeut. Twijfel niet om te solliciteren binnen dit warme team en om zelf de U-center sfeer te ervaren!