Advies voor mensen met PTSS & naasten

Blog

Marja Schouten - 19-02-2021

Advies voor mensen met PTSS & naasten

Hoe herken je een trauma bij jezelf of een familielid of vriend(in) en hoe kun je hulp geven of zoeken?

Een traumatische gebeurtenis kan een ingrijpende impact hebben op je leven en vaak ook op vrienden en familie. Hoe herken je een trauma bij jezelf of een familielid of vriend(in) en hoe kun je hulp geven of zoeken?

Welke klachten ervaart iemand met PTSS?

De klachten van iemand met PTSS belemmeren in de meeste gevallen het normaal functioneren in het dagelijks leven. Als je als arts een cliënt met vermoedelijk PTSS op het spreekuur krijgt zijn er een aantal factoren om op te letten. De volgende klachten worden het vaakst gerapporteerd:

  • Gevoelens van angst, spanning en onrust;
  • Het herbeleven van de traumatische gebeurtenis in de vorm van flashbacks, nachtmerries, of steeds terugkerende levendige herinneringen aan de gebeurtenis;
  • Vermijden van situaties die verband houden met de traumatische gebeurtenis;
  • Somberheid, boosheid, gevoelens van schuld en schaamte;
  • Prikkelbaarheid en verhoogde waakzaamheid;
  • Slaapproblemen, concentratieproblemen, schrikachtig zijn en een kort lontje hebben.

Mensen geruststellen helpt in dit geval niet. Ook tot in detail de gebeurtenis doorspreken helpt niet. Een luisterend oor en begrip is prettig voor de client, maar voor de verwerking van een trauma is professionele hulp nodig

Advies voor mensen met PTSS

Als je je herkent in bovenstaande klachten dan is het mogelijk dat jijzelf een posttraumatische-stresstoornis hebt ontwikkeld.

Afleiding & verwerken van trauma

Om op de korte termijn met de herinneringen aan de gebeurtenis om te kunnen gaan kan afleiding zoeken heel behulpzaam zijn. Doe vooral taken waarbij je geest sterk afgeleid wordt, zoals puzzelen, muziek luisteren maar ook lichamelijke inspanning waarbij je moet coördineren kan behulpzaam zijn. Daarnaast kan rust nemen, met mensen in je vertrouwde omgeving erover praten en de pijnlijke gevoelens toelaten zorgen voor opluchting.

Trauma behandeling

Als na een week de klachten nog niet zijn verminderd kan een arts worden geconsulteerd. Bij dit consult geef je aan wat er gebeurd is en wat de klachten zijn. De arts kan dan herkennen dat het om PTSS gaat en je mogelijk verwijzen voor traumabehandeling.

Advies voor familieleden en vrienden van iemand met PTSS

Wanneer iemand in je omgeving PTSS heeft ontwikkeld kun je een aantal dingen doen. Neem de persoon allereerst serieus in zijn of haar klachten en luister op een niet sensationele-manier naar het verhaal. Toon daarbij ook begrip en erkenning voor wat hem of haar is overkomen. Dit is niet alleen de eerste week van belang, maar soms ook nog maanden daarna. Je kunt ook praktische hulp aanbieden zonder te betuttelen en ervoor zorgen dat de betrokkene voldoende rust neemt. Geef echter geen ongevraagd advies en probeer het leed niet te verzachten door te zeggen dat anderen er nog slechter aan toe zijn. De betrokkene moet door zijn eigen verwerkingsproces heen.

Advies voor naasten van iemand met PTSS

Na de behandeling terug naar het dagelijks leven

Tijdens de behandeling in het U-center behandelcentrum wordt al stilgestaan hoe je verder moet gaan na de klinische behandeling. Wat betreft de PTSS zal een groot deel van de klachten zijn afgenomen, waardoor het dagelijks functioneren weer rustig aan opgepakt kan worden. Misschien zijn er nog wel vragen blijven liggen, zoals “waarom is mij dit overkomen?” of bijvoorbeeld bij arbeidsgerelateerde PTSS “wil ik nog wel terug naar mijn huidige werk?”. Dit zijn vragen die wellicht met een hulpverlener of coach in de eigen regio verder opgepakt kunnen worden.

Terugval na traumabehandeling

Het kan gebeuren dat je klachtenvrij de kliniek verlaat, maar dat je na een paar maanden opeens weer geconfronteerd wordt met een aangrijpende gebeurtenis. Het is mogelijk dat dan de nachtmerries en het slechte slapen weer tijdelijk terugkomen. Door je rust en structuur te bewaren en de pijnlijke gevoelens toe te laten zullen deze klachten ook weer snel afnemen. Denk aan een genezen wondje dat je weer openstoot, het zal even bloeden maar daarna weer helen.

 

 

Over de auteur:
Marja Schouten, GZ psycholoog, supervisor VGCt en European Practitioner EMDR. Werkzaam binnen U-Center als senior traumatherapeut, coördinator traumabehandelingen.

Wil je meer weten?

Wil je meer informatie over onze trauma behandeling of wil je je aanmelden bij U-center? Neem dan contact op met ons communicatie-center. U-center behandelt cliënten met PTSS door middel van een multidisciplinaire aanpak. Middels een intensief programma van een aantal weken klinische zorg en ambulante nazorg (op indicatie).

Neem contact op