Behandelcentrum U-center

Soorten PTSS

PTSS is er in verschillende vormen. Deze soorten PTSS hebben verschillende effecten op je lichaam en geest, waarvoor soms verschillende soorten behandeling nodig zijn. Op deze pagina bespreken we de meest voorkomende vormen van PTSS.  

Communication center

Communication center

Speak with a professional

Wil je meer weten over PTSS?

We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.

PTSS symptomen U-center

PTSS en de symptomen

Een traumatische gebeurtenis meemaken of er getuige van zijn kan enorme impact hebben je lichaam en geest. Je gestrest voelen na een schokkende gebeurtenis is een normale, logische reactie. Wanneer het resulteert in PTSS, kunnen de symptomen overweldigend zijn en kunnen ze je ervan weerhouden een normaal, gezond leven te leiden. Geen van deze symptomen hoeft echter permanent te zijn. Je kunt herstellen van PTSS met de juiste behandeling.

PTSS symptomen

Normale Stress Reactie

De normale stressreactie is je natuurlijke reactie op (waargenomen) gevaar. Het leidt echter niet noodzakelijk tot een psychische stoornis. Een normale stressreactie leidt tot een vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Dat betekent dat er adrenaline door je lichaam stroomt en je klaarstaat om te vechten of de situatie waarin je je op dat moment bevindt te verlaten.

Dit type stressreactie kan optreden als gevolg van ziekte, letsel of ongelukken, waardoor je stressniveau omhoog schiet. Wanneer het 'gevaar' afneemt, moeten het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem van het lichaam weer terug gaan naar de normale staat.

Soorten PTSS
Normale Stress Reactie
 • Comorbiditeit

  Specialist in comorbiditeit

  Wij behandelen meervoudige diagnoses Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 tot 12 weken

  Laatst geupdate op 21-05-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Cliënten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,4 op cliënttevredenheid Lees meer

Acute Stress Stoornis

Deze stoornis is ook niet hetzelfde als PTSS, maar het kan optreden nadat je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt of er getuige van bent geweest, en zelfs als je erachter komtdat een naaste een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. In tegenstelling tot een normale stressreactie, kan de acute stressstoornis wel tot PTSS leiden als deze onbehandeld blijft.

Een acute stressstoornis, of ASS, is een trauma- of stressorgerelateerde stoornis. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van PTSS, behalve dat een acute stressstoornis doorgaans 3 dagen tot een maand na de traumatische ervaring aanhoudt. PTSS duurt minimaal een maand, als voortzetting van ASS of als afzonderlijke aandoening die tot zes maanden na de traumatische gebeurtenis(sen) begint. Acute stressstoornis is behandelbaar zonder dat leidt tot PTSS. Individuele en/of groepstherapie, medicamenteuze behandeling en intensieve behandeling samengesteld door een professional in de geestelijke gezondheidszorg kunnen helpen.

Enkelvoudige PTSS

Enkelvoudige PTSS is gekoppeld aan een enkele traumatische gebeurtenis, in tegenstelling tot meerdere traumatische gebeurtenissen. Bovendien is het een van de meest voorkomende typen om te worden gediagnosticeerd. Het kan ervoor zorgen dat je plekken en mensen probeert te vermijden die je aan het trauma herinneren, dat je nachtmerries, flashbacks of stemmingswisselingen hebt of dat je je prikkelbaar voelt.

Dit type PTSS wordt meestal behandeld met therapie, medicatie of beide. Maar het belangrijkste onderdeel van deze psychische stoornis is dat - als deze op tijd wordt behandeld - het minder waarschijnlijk is dat deze samengaat met andere psychische aandoeningen zoals depressie, bijvoorbeeld.

PTSS met Dissociatieve Symptomen

PTSS kan optreden in combinatie met dissociatieve symptomen, depersonalisatie of derealisatie en emotionele onthechting. Deze symptomen komen echter ook voor bij andere psychische aandoeningen voor. Bovendien kunnen deze dissociatieve symptomen het zich uiten in dissociatieve flashbacks, geheugenverlies en ernstige PTSS-symptomen.

Exposure therapie, zoals cognitieve verwerkingstherapie, langdurige exposure therapie, EMDR en Narratieve Exposure Therapie kunnen je helpen herstellen.

Complexe PTSS

Bij Complexe PTSS, of CPTSS, heb je doorgaans meer complexe klachten en heftigere symptomen. Complexe PTSS wordt vaak gezien als de tegenhanger van enkelvoudige PTSS. Dit is echter niet de tegenhanger van complexe PTSS. CPTSD verschilt van PTSD in intensiteit en duur. Het kan worden veroorzaakt door een enkele traumatische gebeurtenis of door meerdere traumatische gebeurtenissen of kan worden herleid tot (vroeg)kindertrauma. De symptomen overlappen met symptomen van 'gewone' PTSS, maar vanwege het complexe karakter is een intensievere behandeling nodig. Bovendien duurt het vaak langer voordat een behandeling resultaat laat zien.

Als je lijdt aan CPTSS, kun je verschillende symptomen en gedragsproblemen ervaren. Wil je meer weten over complexe PTSS, de oorzaken, symptomen en behandeling? We geven je meer informtatie onze pagina over CPTSD.

Comorbide PTSS

Comorbide PTSS verwijst naar het hebben ​​van verschillende stoornissen tegelijk, ofwel meervoudige problematiek. Wanneer een cliënt wordt gediagnosticeerd met meer dan één psychische stoornis, waaronder een type PTSS, wordt de term 'comorbiditeit' gebruikt als een algemene term voor de verzameling psychische problemen. Meervoudige problematiek komt ook vaak voor bij verslavingen.

Om te herstellen van dit comorbditeit bij PTSS, moeten zowel de PTSS als de onderliggende of naast elkaar bestaande psychische problemen tegelijkertijd worden behandeld.

Herstellen van PTSS bij U-center

Onze experts hebben veel ervaring met het behandelen van PTSS. U-center besteed daarnaast veel aandacht aan het creëren van een veilige omgeving om te herstellen van psychische stoornissen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in comorbiditeit. Elke cliënt is uniek en daarom wordt het behandelplan op maat gemaakt.

Op basis van je behoeften zal ons team van professionals in de geestelijke gezondheidszorg een behandelplan opstellen met verschillende therapieën om je te helpen herstellen. Ook de prachtige omgeving van onze kliniek en verschillende activiteiten naast de therapie helpen je om snel terug te keren naar je normale leven.

Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven je graag meer informatie over je aanmelding, een behandeltraject of opname bij U-center.

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden