Hoe herken je PTSS

PTSS Symptomen

Wanneer je een traumatische gebeurtenis ervaart of er getuige van bent kan dit enorme impact hebben op je. Dit kan leiden tot een Posttraumatische Stressstoornis. PTSS-symptomen kunnen je dagelijks leven enorm verstoren. Wil je meer weten of symptomen van PTSS? Lees meer op deze pagina.

Communication center

Communication center

Speak with a professional

Wil je meer weten over PTSS?

We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Wat zijn de symptomen van PTSS?

Hoe PTSS zich uit verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren maanden of zelfs jaren achtereen dezelfde symptomen, terwijl anderen de gebeurtenis wegstoppen en proberen hun emoties volledig uit te schakelen. Veel symptomen zijn echter herkenbaar en worden opgedeeld in emotionele en fysieke factoren. 

Een posttraumatische stressstoornis is gelukkig goed te behandelen met de juiste therapieën. U-center kan je helpen de eerste stappen richting herstel te zetten. 

Behandeling PTSS

Lees meer over de verschillende soorten PTSS.

PTSS symptomen U-center

Emotionele PTSS symptomen

PTSS gaat gepaard met frequente onverwachte flashbacks of een prikkelbaarheid. Je kunt moeite hebben met het beheersen van je emoties of je kunt je juist helemaal verdoofd voelen. Maar er zijn andere emotionele symptomen die deel kunnen uitmaken van PTSS zonder dat je het weet.

1. Intrusieve symptomen

Onvrijwillige en ongewenste opdringerige herinneringen zijn een veelvoorkomend emotioneel symptoom van PTSS. Flashbacks kunnen je het gevoel geven dat de traumatische gebeurtenis weer helemaal opnieuw gebeurt, nachtmerries kunnen je uit een goede nachtrust houden of iets in je omgeving kan een ernstige emotionele reactie veroorzaken, omdat het je aan de traumatische gebeurtenis herinnert.

Het volgende kan een emotionele reactie veroorzaken bij een trauma:

  • Beelden van de gebeurtenis zien, of het nu slechts gedeeltelijke beelden zijn of een volledig beeld
  • Sommige smaken, geuren of geluiden die je associeert met de traumatische gebeurtenis
  • Lichamelijke sensaties (pijn, druk, een bepaald soort aanraking...)
  • Het voelen van de emoties die je voelde tijdens de traumatische gebeurtenis.

2. Ontkenning of vermijding

Als je PTSS hebt, probeer je waarschijnlijk vanalles om zo ver mogelijk weg te blijven van alles wat je herinnert aan de traumatische gebeurtenis. Je kunt proberen te stoppen met erover na te denken of erover te praten of je zou afstand kunnen houden van bepaalde plaatsen, activiteiten of mensen die je herinneren aan wat er met je is gebeurd.

Veel mensen die aan PTSS lijden, proberen de gebeurtenis zo ver mogelijk weg te drukken, waarbij ze vaak proberen zichzelf af te leiden door zo druk mogelijk te blijven. Dit kan echter leiden tot isolement en het vermijden van de activiteiten waar je eerder energie uit haalde. 

3. Negatieve veranderingen in stemming of cognitie

Schuldgevoelens of schaamte 
Mogelijk heb je last van andere symptomen dan flashbacks. Je kunt ook last hebben van een overweldigend gevoel van schuld en schaamte. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf de schuld geeft van de traumatische gebeurtenis en het gevoel hebt dat je iets had kunnnen doen om het te voorkomen. 

Depressieve gevoelens
PTSS is een complexe psychische aandoening en kan veel emotionele symptomen veroorzaken die verband houden met andere psychische aandoeningen. Onder de symptomen vallen ook depressieve of verdrietige gevoelens. Je kunt bepaalde symptomen hebben die vaak worden geassocieerd met depressie, zoals een negatief beeld van jezelf of van je omgeving, geen interesse meer hebben in activiteiten die je vroeger leuk vond en moeite hebben met het ervaren van een positieve emotie.

Verdoofd voelen
Voor sommige mensen met PTSS zijn de symptomen te overweldigend. Ze kunnen proberen helemaal niets te voelen, ook wel emotionele verdoving genoemd.

4. Hyperarousal or feeling on edge

Ook angst en moeite hebben met ontspannen kan een symptoom zijn van PTSS. Het kan zijn dat je hier last van hebt als je hyperalert bent en snel schrikt van onverwachte prikkels. Dit kan niet alleen leiden tot prikkelbaarheid of woede, maar ook tot slapeloosheid en concentratieproblemen.

Een aantal manieren waarop je deze PTSS-symptomen kunt ervaren zijn: 

  • Een overweldigende paniek voelen wanneer je aan de traumatische gebeurtenis wordt herinnerd
    Hyperalertheid
  • Minder of helemaal niet slapen
  • Moeite met concentreren

Angst en stress
PTSS, voor jou, kan ertoe leiden dat je snel bang bent, omdat je altijd gevaar verwacht (dit kan in je onderbewustzijn gebeuren). Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je angsten een vecht- of vluchtreactie veroorzaken, maar het is ook mogelijk dat je extreme stress ervaart omdat je het gevoel hebt dat je in gevaar bent.

Irritatie of woede
Misschien voel je je gefrustreerd, boos of zelfs agressief. Als je merkt dat je vaak ruzie maakt, schreeuwt of met deuren slaat, kan dit te wijten zijn aan een staat van hyperalertheid veroorzaakt door PTSS. Maar je woede hoeft niet zo duidelijk te zijn. Je kunt dit ook merken door aangespannen spieren of je hart die sneller klopt. Of je merkt dat je in je dachten meer aggressie ervaart, zondat dat je dit direct uit.

Korte wachttijd Start snel je behandeling

Expert in comorbiditeit We behandelen alles tegelijk

Korte & intensieve behandeling Maak je U-turn

Lichamelijke PTSS symptomen

Je kunt ook last hebben van lichamelijke PTSS symptomen. Je lichaam slaat trauma als het ware op, waardoor je in een constante staat van paraatheid blijft hangen. 

Natuurlijke reacties & patronen.

PTSS verandert je natuurlijke reacties en biologische patronen, en veroorzaakt extreme reacties die vergelijkbaar zijn met de reacties tijdens de traumatische gebeurtenis, zelfs als er geen daadwerkelijke dreiging meer is. Die hypervigilantie zorgt ervoor dat je je omgeving overanalyseert, wat het op zijn beurt moeilijk maakt om te beslissen of je daadwerkelijk in gevaar bent of niet.

Het is mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door de cortisol en adrenaline die vrijkomen als we ons emotioneel gestrest voelen. Dit is de automatische manier van het lichaam om zich voor te bereiden om te reageren op een dreiging, ook wel de 'vechten, vluchten of bevriezen'-reactie genoemd.

Studies hebben aangetoond dat iemand met PTSS deze hormonen blijft produceren ook wanneer het gevaar geweken is, wat enkele symptomen zou kunnen verklaren, zoals extreme alertheid en gemakkelijk schrikken.

Angst (reactie op triggers)

Het is mogelijk dat je je constant angstig of gestrest voelt, waardoor je aanneemt dat gevaar overal is. Dat maakt je niet alleen vatbaarder voor triggers, maar het resulteert ook in andere symptomen die typisch geassocieerd worden met angst. Bijvoorbeeld een verhoogde hartslag en zweten.

Vermoeidheid

De hyperalertheid en angst die wordt veroorzaakt door PTSS, kan ervoor zorgen dat je je vaker vermoeid voelt. PTSS komt daarom vaak voor in combinatie met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Je hebt misschien het gevoel dat je energie op is of dat je elk uur een dutje zou kunnen doen. Gelukkig is U-center gespecialiseerd in de behandeling van comorbiditeitsgevallen.

Pijn

De hoge cortisolspiegels veroorzaakt door de stress bij PTSS kunnen je op de lange termijn gevoeliger maken voor pijn. Dat betekent niet dat je geen pijn meer kunt voorduren, maar dat je de pijn intenser ervaart dan voorheen.

Bovendien kunnen stress en hypervigilantie ervoor zorgen dat je meer gespannen bent, wat weer een impact heeft op je spieren en gewrichten.

U-center biedt hulp

Deze symptomen zijn erg lastig en ze kunnen je ervan weerhouden een normaal en gezond leven te leiden. Maar deze situatie hoeft niet blijvend te zijn. Samen kunnen we je helpen deze symptomen te overwinnen en je op weg te helpen naar een normaal en zelfs gelukkig leven.

Zie onze behandeling
PTSS-symptomen

Intensiteit van PTSS-symptomen

PTSS-symptomen kunnen in de loop van de tijd in intensiteit variëren. Je kunt meer last hebben van PTSS-symptomen als je gestrest bent, of wanneer iets je herrinert aan het trauma. Je kunt bijvoorbeeld de knallende uitlaat van een auto horen en oorlogstrauma's herbeleven. Of misschien zie je een bericht op het nieuws over een aanranding en voel je zich overweldigt door herinneringen aan je eigen trauma.

De risico's van PTSS niet behandelen

Overlevenden van trauma kunnen nog jaren lang last hebben van de fysieke en mentale gevolgen van de traumatische gebeurtenis. Wil je meer weten over de langetermijneffecten van PTSS en het belang van PTSS-behandeling? Op onze behandelpagina vind je alle informatie.

Herstel bij U-center

U-center behandelt PTSS met verschillende therapieën in een klinische behandeling van 7 weken. We behandelen je diagnose altijd in combinatie met onderliggende factoren. Wij richten ons op jou als persoon en houden rekening met alle andere problemen bij het afstemmen van jouw gepersonaliseerde behandelprogramma.

Meer weten over hoe U-center je begeleidt op weg naar herstel?

Onze behandeling
PTSS behandeling

Hulp nodig bij herstellen van PTSS?

Ben je op zoek naar hulp bij traumaverwerking? Bij U-center volg je een korte en intensieve behandeling die je helpt te herstellen van trauma en onderliggende problemen. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem vrijblijvend contact op. We helpen je graag!

Contact

Geschatte wachttijd

8 tot 12 weken

Laatst geupdate op 21-05-2024

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden