Herstellen van je depressie

Depressie behandeling

Bij U-center behandelen je we je depressie altijd in combinatie met bijkomende klachten. Vaak zijn er andere omstandigheden en klachten die invloed hebben op je depressie. Daarom stemmen we het behandelplan af op jouw persoonlijke situatie.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

depressie behandeling

Depressie & comorbiditeit

Een depressie wordt meestal behandeld als een op zichzelf staand probleem. Tijdens de behandeling worden vaak andere omstandigheden vergeten die ook van invloed zijn op je stemming en mentale gezondheid. Hierdoor herstelt een groot deel niet voldoende van de depressie, waardoor de kans op terugval groot is. 

Tijdens je behandeling is het daarom van groot belang dat alle aspecten worden meegenomen in je plan. In ons behandelcentrum kijken we daarom naar een combinatie van je biologische factoren, psychologische factoren en sociologische factoren. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan genetische kwetsbaarheid, constitutie, ziektes, medicatie en middelengebruik. Psychische factoren betreffen onder andere persoonlijkheid, coping stijl en trauma. Sociale factoren kunnen betrekking hebben op relaties, gezin, werk, hobby’s, dagbesteding, financiën en huisvesting.

Hoe herken je een depressie

Lees meer over een opname voor je depressie bij U-center.

Hoe wordt een depressie behandeld bij U-center?

Therapie depressie

Om je depressie te behandelen starten we altijd met een zorgvuldige intake. Op deze manier proberen we de onderste steen boven te halen en kijken we goed naar de factoren die van invloed zijn op jouw depressie. Als dit duidelijk is kunnen we de behandeling afstemmen op jouw situatie. Voorbeelden van behandelingen die wij bieden zijn tijdens je opname in onze kliniek:

Psycho-educatie

Bij een behandeling van je depressie bieden we altijd psycho-educatie aan. Op deze manier leer je wat je depressie precies is, hoe het is ontstaan en wat op dat moment van invloed is op je stemmingsklachten. Ook zorgen we voor een goed ritme in je dag door eten en slapen op vaste tijden. Zo starten je behandelingen dagelijks op hetzelfde tijdstip en gaat het internet in het behandelcentrum ‘s avonds uit om een gezonde regelmaat te stimuleren.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Tijdens deze therapie leer je door oefeningen anders om te gaan met bepaalde situaties. We bespreken en behandelen het gedrag wat je depressie in stand houdt in deze cognitieve gedragstherapie. De therapie is erop gericht om goed te kijken naar je klachten of problemen en dit om te zetten in opbouwende gedachten en acties.

Schematherapie (Schema Focused Therapy)

Schematherapie helpt je om bestaande gedragspatronen te doorbreken. Door inzicht te krijgen in je depressieve stoornis leer je de oorsprong van deze patronen te doorgronden en te veranderen. Tijdens schematherapie gaan we aan de slag met je gedrag, gedachten en gevoelens, zodat je beter je eigen behoeften leert herkennen en beter voor jezelf kunt zorgen.

Depressie behandeling met e-health

We maken voor, tijdens en na je behandeling gebruik van e-health modules. Door middel van deze modules krijg je inzicht in je eigen gedachten en functioneren. In deze modules staan oefeningen en extra informatie over bijvoorbeeld een gezonde levensstijl, de invloed van bewegen of slaapproblemen. Na het afronden van je behandeling in het behandelcentrum kun je deze oefeningen verder toepassen in je dagelijkse leven.

Toekomst ontwikkelplan & depressie

Het voorkomen van een mogelijke terugval is net zo belangrijk als een goed herstel van je depressie. Tijdens een behandeling bij U-center ga je daarom aan de slag met je persoonlijke toekomst ontwikkelplan. Op deze manier leer je vroegtijdig signaleren waar je valkuilen zitten en neem je het geleerde mee in de praktijk. 

Lees meer over depressie & behandeling

Kenmerken

Depressie symptomen

Lees meer

Depressies

Verschillende soorten

Lees meer

Behandeltraject

Opname voor depressie

Lees meer

Steun geven

Advies voor naasten

Lees meer
Hulp bij depressie

Hulp bij depressie

Wat te doen bij depressie

Heb je last van ernstige depressieve klachten? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je hulp en advies geven en is het eerste aanspreekpunt bij psychische problemen. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar U-center wanneer je een intensieve behandeling nodig hebt.

Klinische opname voor je depressie

Tips tegen een depressie

Een depressie voorkomen

Een depressie kan soms lastig te herkennen zijn en uit zich bij iedereen anders. Wanneer je voor langere tijd last hebt van slaapproblemen en een sombere stemming is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om de klachten te beperken. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je klachten te verminderen. Zo heeft een gezonde voeding grote invloed op je stemming, maar ook je dagritme, beweging en ontspanning draagt hieraan bij. 

Tips van onze depressie-experts

Op zoek naar behandeling voor je depressie?

Meld je aan bij U-center en ga aan de slag met jezelf samen met een team van behandelaren. In een kortdurend klinisch traject, en wanneer geïndiceerd ambulant traject, helpen wij je om weer grip op je leven te krijgen.

Meld je aan Neem contact op

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden