Behandeling alcoholisme

Hulp bij alcoholisme

Ben je op zoek naar hulp om je alcoholverslaving de baas te worden? U-center biedt een intensieve klinische en (wanneer geïndiceerd) ambulante behandeling bij alcoholisme. Maak in korte tijd jouw U-turn, het punt waarop duurzame verandering plaatsvindt.

Stoppen met alcohol

Je kunt verschillende redenen hebben om te stoppen met alcohol. Misschien wil je stoppen om je lichamelijke gezondheid te herstellen, om relaties te repareren of om andere psychische en sociale redenen. De beslissing is een belangrijke eerste stap, maar hoe stop je met alcohol drinken? 

Ik wil zelf stoppen met alcohol

Wanneer je zelf wilt stoppen of minderen met alcohol zijn er verschillende dingen die je kunt doen. 

  • Zorg dat je geen alcohol in huis hebt of bepaal een vaste limiet voor de hoeveelheid alcohol die je in huis mag hebben, zodat minder kunt drinken;
  • Wees je bewust van de momenten waarop je alcohol drinkt. Als dit bijvoorbeeld steeds in de avond is bedenk dan een alternatief voor die momenten (zoals een vriend(in) bellen, een rondje lopen, sporten, neem een lekker drankje zonder alcohol);
  • Bespreek je voornemen met mensen om je heen, zodat ze je kunnen helpen minder te drinken of helemaal te stoppen met drinken;
  • Heb je toch een keer teveel gedronken? Wees dan niet teleurgesteld in jezelf. Bedenk dan wat de aanleiding was en maak een plan voor wat je de volgende keer anders kunt doen. 

De grootste uitdaging is natuurlijk om niet meer te beginnen met alcohol. Daarom hebben we bij U-center veel aandacht voor het voorkomen van terugval gedurende de gehele behandeling.

Hulp bij stoppen met alcohol

Misschien heb je al meerdere keren geprobeerd om te stoppen met alcohol drinken. Wanneer je hulp zoekt bij stoppen met alcohol kun je contact opnemen met je huisarts. Via de huisarts kun je ondersteuning krijgen van de POH-GGZ (praktijkondersteuner) om van je alcoholverslaving af te komen. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar gespecialiseerde ambulante zorg of klinische zorg. Ambulante behandeling kan werken om te stoppen met drinken, maar is niet altijd voldoende effectief. Wil je weten over U-center kan helpen bij jouw verslaving? Neem vrijblijvend contact op met ons communicatie center en bespreek de mogelijkheden. 

Leven met een alcoholverslaving

Guido kijkt terug op zijn verblijf bij U-center

Behandeling alcoholisme en comorbiditeit

Hoe behandelt U-center je alcoholverslaving

Je behandeling bij U-center voor je alcoholverslaving bestaat uit een klinische opname en, wanneer geïndiceerd, gevolgd door een ambulante traject. Je behandeling begint met een detox, waarbij je wordt geholpen om te stoppen met alcohol. Hierbij krijg je begeleiding en medicatie indien nodig. 

De behandeling richt zich op twee elementen: zorgen dat je stopt en voor een langere tijd nuchter blijft, waarbij je zelfcontroleprocedures aanleert. Vervolgens ga je met het behandelteam van U-center ontdekken waarom alcohol zo’n grote rol speelt in jouw leven. Gebruik je alcohol als manier om met problemen of emoties om te gaan? Welke functie heeft het gebruik in jouw leven? We reiken vaardigheden aan om problemen op een andere manier op te lossen. Je leert ook deze vaardigheden toe te passen in jouw eigen omgeving, wanneer je de klinische fase hebt afgerond.

U-center behandelt alcoholisme altijd in combinatie met onderliggende problemen. Naast een behandeling gericht op je alcoholverslaving krijg je ook verschillende behandelingen voor onderliggende diagnoses, zoals een depressie of trauma

Verslaving en comorbiditeit
opname alcoholverslaving u-center

Klinische behandeling alcoholverslaving

Soms kan het goed zijn om even volledig weg te zijn uit je eigen omgeving tijdens je behandeling. Bij U-center bieden we een verslavingsbehandeling in een veilige omgeving in onze kliniek in Epen met (wanneer geïndiceerd) een ambulante vervolgbehandeling. 

Bij een alcoholverslaving is vaak ook sprake van een andere diagnose, ofwel comorbiditeit. Veel voorkomende dubbele diagnoses bij een alcoholverslaafde zijn depressie, angst of een persoonlijkheidsstoornis. Daarom ga je een intensieve behandeling niet alleen aan de slag met je alcoholverslaving, maar ook met andere factoren die van invloed zijn op je alcoholgebruik

Over ons behandelcentrum

Ambulante behandeling alcoholverslaving

Wanneer je na je opname bij U-center weer terug gaat naar huis is het belangrijk dat je je nieuwe vaardigheden ook blijft toepassen in je dagelijkse leven. Het kan moeilijk zijn om nuchter te blijven als je weer thuiskomt uit de kliniek. Na je klinische behandeling ga je thuis verder aan de slag met ambulante behandeling. In deze fase krijg je behandeling op indicatie afgestemd op jouw situatie. Om terugval te voorkomen maak je gedurende je opname ook een toekomst ontwikkelingsplan samen met je behandelaren. 

Over onze aanpak

Krijg grip op je alcoholverslaving

U-center behandelt je alcoholverslaving intensief en integraal in een klinische en (wanneer geïndiceerd) ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Neem contact op Online aanmelden

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Medicatie

Hulp bij een medicijnverslaving

Drugs

Hulp bij een drugsverslaving

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden