MBT in de praktijk

Mentalization Based Treatment

Mentalization Based Treatment (MBT) helpt veel mensen om hun sociale angst en depressie te overwinnen. Het verandert de manier waarop je naar jezelf en anderen kijkt. We leggen je uit wat MBT is en wat je kunt verwachten van een behandeling hiermee in onze kliniek.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Heb je een vraag?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is MBT

Wat is MBT?

Mentalization Based Treatment (MBT) is een effectieve psychotherapie waarmee je de relatie tussen je gedachten, emoties en gedrag leert begrijpen en veranderen. De Engelse professoren Anthony Bateman en Peter Fonagy ontwikkelden MBT eerst voor de Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Daarbij heb je moeite om je emoties te sturen, waardoor je instabiele relaties krijgt, een instabiel zelfbeeld en hevige stemmingswisselingen. Maar de behandelmethode bleek ook goed te werken bij veel andere psychische stoornissen. Bijvoorbeeld depressie, angst, trauma, antisociale persoonlijkheidsstoornis en verslaving.

Mentalization Based Treatment - leren mentaliseren

Herken je dit? Iemand zegt iets tegen je wat je kwetst. Je voelt je boos, verdrietig of schaamt je. En dat laat je merken ook. Maar als je er even over nadenkt, weet je wel dat de ander het niet zo bedoelde. Het was een uiting van zijn of haar emoties. Daarna besluit je rustiger te reageren. Dat proces van over de situatie nadenken en je emoties sturen, noem je mentaliseren.

Veel emotionele problemen komen door niet goed kunnen mentaliseren. Daar is Mentalization Based Therapy op gebaseerd. Je begrijpt je eigen emoties en die van anderen onvoldoende. Wat voor gedachten, gevoelens of bedoelingen zitten erachter? Daardoor geef je er te snel een negatieve invulling aan. En dat kan weer leiden tot ongezonde reactiepatronen. Denk aan een negatief zelfbeeld, overgevoeligheid, wantrouwen, woede-uitbarstingen of impulsief gedrag. MBT helpt je om je beter in jezelf en anderen te verplaatsen. Ook leer je negatieve overtuigingen op te sporen en te veranderen. Want wie positiever denkt, houdt ook makkelijker z’n stemming en gedrag onder controle.

Mentalization Based Therapy - een vorm van cognitieve gedragstherapie
Mentalization Based Treatment is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). Met CGT leer je niet-helpende denkpatronen te herkennen en uit te dagen. Bij MBT ligt de nadruk hierbij op mentalisatie. Je maakt je een voorstelling van wat zich in jouw hoofd en dat van de ander afspeelt. Het resultaat is dat je beter met jezelf en anderen kunt omgaan.

MBT - een effectieve behandeling
Wie Mentalization Based Therapy volgt, zegt na afloop vaak zich minder angstig of depressief te voelen. Ook verbeteren sociale contacten en relaties. Dat effect is blijvend, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Het effect neemt zelfs toe na de behandeling.

Onze behandelingen

Wil je meer informatie over onze andere behandelingen en onze behandelaanpak? Bekijk dan deze pagina's voor meer informatie over de verschillende therapievormen die U-center aanbiedt.

Methode

Onze aanpak

Lees meer

Therapievormen

Behandelingen

Lees meer

Online behandeling

E-health

Lees meer

Schema's doorbreken

Schematherapie

Lees meer

Hoe werkt Mentalization Based Treatment?

Mentalization Based Treatment zorgt voor een veilige omgeving, waarin je oefent om je emoties beter onder controle te houden.

Van automatische negatieve gedachten…

In het dagelijks leven vorm je steeds ideeën over jezelf en anderen. Bijvoorbeeld over hoe jij en de ander eruitzien, over elkaar denken en met elkaar omgaan. Bij veel psychische stoornissen heb je moeite om daarin nuances te zien. Dat komt omdat je vaak onder hoge spanning staat. Al die stresshormonen in je lichaam, maken het moeilijker om je emoties te sturen. Dus zegt iemand bijvoorbeeld iets dat je boos maakt? Dan overspoelt die boosheid je eerder. Daardoor kun je bijvoorbeeld agressief reageren. Ook versterken negatieve gedachten je psychische klachten. Je kunt er bijvoorbeeld depressiever van worden of paniekaanvallen of verslavingen door ontwikkelen.

… naar bewust omgaan met emoties

Met Mentalization Based Treatment ontdek je hoe je je emoties makkelijker beheerst. Ook al kost patronen doorbreken in het begin best wat moeite.

Ben je bijvoorbeeld boos op iemand? Dan leer je eerst na te denken waarom dat zo is. Voel je je bijvoorbeeld afgewezen? Ben je bang om het overzicht kwijt te raken? Of schaam je je? Als je dat weet, probeer je je negatieve gedachten te veranderen. Zo voorkom je dat je impulsief reageert en kun je kalmer en verstandiger reageren. Met MBT leer je hiervoor verschillende effectieve communicatiestrategieën.

Voor wie is MBT?

Wie kan baat hebben bij Mentalization Based Treatment?

Iedereen die worstelt met emotionele problemen, kan voordeel hebben van MBT. Vooral als je problemen hebt met sociale contacten, relaties en/of impulsief gedrag. Vaak spelen hierbij twee of meer psychische problemen een rol, waarop mentaliseren invloed heeft. U-center is specialist in de aanpak van deze ‘comorbiditeit’.

Problemen in je kindertijd
De oorsprong van hoe je jezelf en anderen ziet, ligt vaak in je kindertijd. Bijvoorbeeld als je te maken kreeg met traumatische ervaringen, verwaarlozing of grote tegenslag. Ook speelt mee hoe goed je ouders jouw gevoelens spiegelden, zodat je leerde begrijpen waar ze vandaan kwamen. (“Je bent zenuwachtig voor je eerste schooldag, hè.”) Als ze dat consequent niet goed deden, of minimaal of overdreven, leerde je het zelf ook niet goed. Maar het is wel nodig om te begrijpen wat mensen denken, voelen, wensen, geloven en verlangen. Daarmee houd je je gevoelens onder controle. En hoe beter je jezelf begrijpt, hoe beter je de ander en elkaar begrijpt. Dus hoe meer je leert mentaliseren, hoe gezonder dat is. Met mentalization Based Therapy ontwikkel je die vaardigheid alsnog.

Vormen van Mentalization Based Therapy

Mentalization Based Therapy kun je individueel volgen, in een groep of allebei. Dat hangt af van je situatie en voorkeur.
Tijdens een sessie krijg je theorie over mentalisatie en welke invloed dit heeft op je problemen. En je oefent vooral veel: met de therapeut en/of elkaar. Want de problemen die je in het dagelijks leven hebt met emoties, zullen zich ook afspelen tussen jou, je therapeut en/of groepsgenoten.

Individuele sessies
In de individuele sessies moedigt de therapeut je aan om de relatie tussen je gedachten, emoties en gedrag te onderzoeken. Wat is bij jou bijvoorbeeld een typisch reactiepatroon als je emotioneel wordt? Ook stimuleert hij of zij je om nieuwsgierig te zijn naar wat een ander denkt, voelt en ervaart. Daarnaast oefen je met andere manieren van denken en reageren, ook via huiswerk.

Groepstherapie
De inhoud van groepstherapie is vergelijkbaar met die van individuele sessies. Daar komt bij dat je met meerdere mensen kunt oefenen, bijvoorbeeld via rollenspellen. Ook kun je ervaringen delen en elkaar steunen.

Wil je meer weten over onze aanpak?

Mentalization Based Treatment is een bewezen psychotherapie die levens verandert. Neem contact op om meer te weten te komen over deze behandelvorm. Ook in combinatie met andere therapieën waarmee we meervoudige psychische problematiek kort en intensief behandelen.

Neem contact op

Geschatte wachttijd

8 tot 12 weken

Laatst geupdate op 17-06-2024

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden