Verslaving aan pijnstillers neemt toe
Naar aanleiding van onderzoek door de NRC was Ingrid Weijnen (directeur innovatie en ontwikkeling) te gast bij L1 Radio, waar zij uitleg geeft over verslaving aan pijnstillers.
In navolging op de berichtgeving in De Limburger van 29 juli 2019 gaf Ingrid Weijnen een interview op radio L1, waar zij vertelt over wat de omgeving kan doen, maar ook wat wij als kliniek kunnen doen.
Aanleiding was onderzoek uitgevoerd door de NRC (klik hier voor het volledige artikel ) met het signaal dat er steeds meer verslaafden aan zware pijnstillers zijn en de vraag is waardoor dat komt. Ook wij zien, in onze praktijk, een toename van cliënten met een verslaving aan zware pijnstillers zoals Oxycodon, zeker onder bepaalde doelgroepen (artsen, en verpleegkundigen; zij zijn vrij makkelijk in staat zijn om eraan te komen). Enerzijds is pijnbestrijding onderdeel van de behandeling van (ernstig) zieke patiënten, anderzijds zien we ook dat patiënten steeds mondiger worden en pijnbestrijding eisen. De vraag waar het om gaat is echter: gaat het om pijn of fijn? Je krijgt namelijk ook een lekker gevoel van morfine/opiaten, je stemming verbetert. Dat merk je al na één keer en dan treedt er al snel een leereffect op; want van dat lekkere gevoel wil het brein meer.
Bij U-center kunnen we cliënten met een verslaving aan pijnstillers helpen met een holistische aanpak, gericht op afbouwen en gedragstherapie. We bieden psycho-educatie over het mechanisme van verslaving en pijnbeleving, en het anders leren omgaan met pijn door cognitieve gedragstherapie, ACT en ontspanningsoefeningen. Tevens hebben we bij U-center ook oog voor andere/onderliggende problematiek zoals trauma, angst, depressie), die we gelijktijdig behandelen. Daarnaast betrekken we familie en de werkplek in onze aanpak.