Waarom zou je verwijzen naar U-center?
Bij psychische klachten, zeker de ernstige, melden de meeste mensen zich bij de huisarts. Met of zonder tussenkomst van de praktijkondersteuner worden ze vervolgens vaak verwezen naar de plaatselijke GGZ-instelling.
Bij psychische klachten, zeker de ernstige, melden de meeste mensen zich bij de huisarts. Met of zonder tussenkomst van de praktijkondersteuner worden ze vervolgens vaak verwezen naar de plaatselijke GGZ-instelling. Heden ten dage belanden ze daar vaak op wachtlijsten: voor een intake en/of een behandeling. Dat is gerechtvaardigd, zolang de klachten niet te ernstig zijn. Een heel andere situatie ontstaat als er een indicatie bestaat voor een (spoed)opname: waar de keuze voor de ambulante behandeling in de GGZ al beperkt is, vormen bedden voor opname van psychische klachten helemaal een groot probleem. En de meeste opnameafdelingen worden bevolkt door mensen die daar gedwongen verblijven vanwege gevaar voor zichzelf of hun omgeving. Vaak vanwege een psychose. Niet elke patiënt voelt zich hier thuis.
Heb je patiënten die maar moeilijk van hun depressie, verslaving, angststoornis, trauma of zware burn-out afkomen? Als je patiënt dan toch intensieve, professionele bemoeienis nodig acht, dan is U-center ‘the place to be’: ver weg van alle drukte, in het prachtige Zuid-Limburg kan hij of zij even helemaal onderduiken in enerzijds rust en anderzijds een intensief professioneel zorgprogramma. Het is het beste van twee werelden, ook voor bezorgde omstanders. De patiënt is er in een fijne omgeving, en in vertrouwde handen. Eindelijk kan iedereen even op krachten komen. En als men terugkeert naar huis wordt alles hopelijk anders.
Ik geloof in de kracht van U-center en de mensen die er werken. Al jaren verwijs ik er mijn patiënten heen, indien ik het nodig acht, en ook vrienden en familieleden leverde ik er vol vertrouwen af. Ik zou het iedereen aanraden, kiezen in de GGZ kan hier tenminste!
Bram Bakker
Psychiater en publicist