Hulp bij een trauma

PTSS behandeling en traumaverwerking

Soms kan een ingrijpende gebeurtenis leiden tot PTSS, ofwel posttraumatische stressstoornis. Bij U-center volg je verschillende soorten PTSS behandelingen in een intensief en kortdurend traject om te herstellen van je trauma.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Kenmerken van PTSS

Hoe herken je een post-traumatische stressstoornis?

Kenmerken & oorzaken van PTSS

Hoe een traumatische gebeurtenis zich uit kan per persoon verschillend zijn. Heftige gebeurtenissen zoals een ongeval, bedreiging, misbruik of fysiek geweld, kunnen een diepe indruk achterlaten. De meeste mensen zijn hiervan na een tijdje weer hersteld en kunnen verder. Het kan echter ook voor komen dat je maanden na de gebeurtenis last houdt van herbelevingen, prikkelbaarheid, overmatige waakzaamheid, slapeloosheid en de neiging om alles te vermijden dat aan het trauma doet denken. Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Wat de basis kan vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.

Onze behandeling

Op zoek naar PTSS behandeling? Bekijk de pagina trauma therapie.

Alles over trauma & behandeling

Symptomen

Hoe herken je PTSS

Lees meer

Types

Soorten PTSS

Leer meer

CPTSS

Complexe PTSS

Leer meer

Therapie

PTSS behandeling

Lees meer

Korte wachttijden Start snel je behandeling

U-center is expert in comorbiditeit We behandelen alles tegelijk

Herstel in een healing environment Alle beetjes helpen

Hoe herken je een post-traumatische stressstoornis?

Symptomen PTSS

Bekijk de symptomen

  • Pijnlijke herinneringen
  • Slaapproblemen en onaangename dromen
  • Herbelevingen en flashbacks
  • Vermijding van associaties
  • Stemmingsveranderingen
  • Negatieve gedachten
  • Gevoel van vervreemding
  • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
  • Overmatige waakzaamheid
  • Overdreven schrikreacties
  • Concentratieproblemen
  • Pijnlijke herinneringen
  • Slaapproblemen en onaangename dromen
  • Herbelevingen en flashbacks
  • Vermijding van associaties
  • Stemmingsveranderingen
  • Negatieve gedachten
  • Gevoel van vervreemding
  • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
  • Overmatige waakzaamheid
  • Overdreven schrikreacties
  • Concentratieproblemen
behandeling trauma u-center

Hoe ziet een ptss behandeling eruit?

PTSS behandelen we bij U-center met diverse therapieën, waarvan EMDR en cognitieve gedragstherapie de belangrijkste zijn. Onderliggende problemen die ook van invloed zijn op het trauma worden hierbij ook aangepakt. Tijdens je behandeling krijg je diverse gesprekken met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Aan de hand van de uitkomst kunnen we bepalen welke therapie het beste past. Tijdens je behandeltraject ga je samen met het behandelteam aan de slag met je traumaverwerking en de onderliggende factoren. Er zullen doorgaans meerdere sessies per week plaatsvinden bij traumabehandeling.

Onze behandelingen

Meer weten over de aanpak van U-center? Neem contact op

Behandeling trauma verwerking

PTSS behandeling

Een trauma heeft veel invloed op je dagelijks leven en zorgt vaak voor verschillende emotionele en lichamelijke klachten. Het is belangrijk om al deze klachten in kaart te brengen tijdens je PTSS behandeling. Er zijn verschillende therapie-vormen om in te zetten bij trauma, zoals:

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij EMDR verwerk je aan de hand van bepaalde geluiden of andere prikkels je traumatische ervaring. Tijdens een EMDR-therapie denk je onder begeleiding van een therapeut terug aan de gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen die tot je trauma hebben geleid. Daarna ga je aan de slag met het verwerken van deze gebeurtenis. Gedurende de therapie haal je steeds opnieuw de traumatische herinnering op in combinatie met een afleidende handeling of prikkel, zoals geluiden die via een koptelefoon afwisselend links en rechts worden afgespeeld of met lichten via een EMDR-lamp.

Hoe werkt EMDR?
Bepaalde ervaringen sla je op in je langetermijngeheugen. Als je ze weer voor de geest probeert te halen komen deze herinneringen in je ‘werkgeheugen’. Dit geheugen heeft weinig ruimte. Als je tegelijk andere prikkels op moet slaan, blijft er minder ruimte over voor de herinnering. Door het herhaaldelijk naar boven halen van de herinnering inclusief andere stimuli sla je de ervaringen vaak in minder heftige vorm weer op in je langetermijngeheugen. Zo ‘overschrijf’ je als het ware de heftige herinnering met een minder overweldigende versie. Op deze manier kun je met meer afstand aan de traumatische ervaring denken, zonder dat de herinneringen je meteen overvallen.

Tijdens psychotherapie ga je op zoek naar de aanleiding en betekenis van je trauma. Ook kijk je naar de bijbehorende klachten die je belemmeren in je dagelijks leven en in relaties met andere mensen. Je kijkt naar de oorzaak van deze klachten en welke patronen steeds onbewust terugkomen. Tijdens de therapie ga je aan de slag met het doorbreken van bepaalde patronen in je denken, gevoelens en gedrag. Zo leer je beter te begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je dit kunt veranderen.

Een trauma verstoord vaak ook een gezonde relatie met je lichaam. Je weet vaak niet precies wat je voelt of bent de hele tijd gespannen. Tijdens yoga en lichaamsgerichte therapie leer je om je te focussen op wat je lichamelijk ervaart en hoe je hiermee om moet gaan. Ook leer je onder andere langzamer ademhalen en spanning in je lichaam los te laten.

Bij een posttraumatische stressstoornis ervaar je vaak angstige en sombere gevoelens. Ook kan het zijn dat je bepaalde emoties weg stopt of juist minder voelt. Na verloop van tijd is dit je ‘nieuwe normaal’ geworden en is het moeilijk om dit patroon te doorbreken. Door middel van dramatherapie en theater leer je hoe het is om je anders te voelen. Door bijvoorbeeld een rol te spelen kun je ervaren hoe je je ook zo zou kunnen voelen en probeer je actief andere emoties te ervaren.

PTSS behandeling bij U-center

Een trauma is ontstaan vanuit een specifieke gebeurtenis of een reeks van gebeurtenissen die een diepe indruk hebben achtergelaten. Vaak gaat trauma gepaard met andere problemen, zoals een drugs- of alcoholverslaving. Of heeft het te maken met depressie, angst of woede-problematiek. PTSS ligt veelal aan de basis van persoonlijkheidsproblematiek. Wanneer je te maken hebt met twee of meer diagnoses spreken we van comorbiditeit. Dat vraagt dan ook om maatwerk en een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven en het trauma dat je bij je draagt. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je waar je trauma vandaan komt en worden er verschillende methodieken ingezet om het trauma te verwerken.

 

Opname voor traumaverwerking

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt en je trauma kunt verwerken. Wij vragen ook een grote inzet van jou. De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. Tijdens je verblijf in deze helende omgeving ga je aan de slag met verschillende PTSS behandelingen in een vast behandelteam. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. 

In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelaars gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om je trauma of trauma’s te kunnen verwerken. In de acht weken daarna breng je onder begeleiding je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

Informatie voor familie, partners en vrienden

Hoe steun je iemand met PTSS?

Ook voor jou als naastbetrokkene komt er veel op je af. Je dierbare kan na een traumatische ervaring onverwachts extreem reageren of trekt zich juist terug. Het is altijd goed om zelf ook ondersteuning te zoeken.

Tijdens en na de behandeling betrekken we, wanneer mogelijk, vrienden en familie tijdens de Friends & Family dag. Dit doen wij in systeemgesprekken en in het persoonlijke ontwikkelingsplan van de cliënt. Zo bieden we ook naasten praktische tips en adviezen om een vriend(in) of familielid met PTSS te ondersteunen.

Meer informatie voor naasten
hulp voor naasten PTSS

PTSS behandeling en traumaverwerking

Op zoek naar een kliniek voor de behandeling van PTSS en het verwerken van trauma's? Bij U-center ga je in een kort en intensief en integraal traject aan de slag met je trauma en onderliggende factoren. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op Online aanmelden

Geschatte wachttijd

10 tot 12 weken

Laatst geupdate op 21-01-2025

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar