Hulp bij een medicijnverslaving

Medicijnverslaving

Medicatie heeft in eerste instantie een heilzame werking. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer kunt stoppen kan het zijn dat je verslaafd bent aan medicijnen.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is het?

Verslaafd aan medicijnen

Medicatie wordt voorgeschreven om pijn te stillen of om te helpen ontspannen tijdens een zware periode. Een enkele pil of kortdurend gebruik kan dan ook vaak geen kwaad. Echter bevatten vele soorten medicatie verslavende stoffen. Het gevaar bestaat dan dat je afhankelijk wordt van de medicatie en je niet meer kunt stoppen met het gebruik. We onderscheiden verslaving aan inhaleermiddelen, aan opioïden (sterke pijnstillers), hypnotica (slaapmiddelen) of anxiolytica (kalmerende middelen, oftewel benzodiazepines). De meest voorkomende medicijnverslavingen zijn die aan pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen.

Wanneer ben je verslaafd

Lees meer over de verslaving behandeling bij U-center.

Een medicijnverslaving herkennen

Hoe een medicijnverslaving zich uit kan per persoon verschillend zijn. Naar schatting komt een medicijnverslaving voor bij zo’n 750.000 Nederlanders.

Symptomen verslaving medicijnen

Wanneer weet je of je verslaafd bent aan medicijnen? We spreken van een verslaving wanneer je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken en wanneer staking van het gebruik leidt tot ontwenningsverschijnselen. Alleen de gedachte aan stoppen is vaak al ondraaglijk. Medicijnen lossen echter niet de oorzaak van een probleem op. Mensen met een medicijnverslaving raken vaak in een soort sluimerstand. Ze maken een versufte indruk en hebben concentratieproblemen. Het leven trekt een beetje aan ze voorbij en maken vaak een afwezige indruk. Daarnaast treden er bij medicijnverslaving vaak acute ontwenningsverschijnselen op wanneer het gebruik wordt gestopt. Denk daarbij aan:

Symptomen

  • Depressie
  • Nervositeit
  • Verhoogde irritatie
  • Angstig gedrag
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Depressie
  • Nervositeit
  • Verhoogde irritatie
  • Angstig gedrag
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid

Gevolgen van een medicijnverslaving

Langdurig gebruik van medicatie kan verregaande gevolgen hebben. Stemmingsklachten treden op, je geheugenfunctie en motorische vaardigheden gaan achteruit en je eetlust en vermoeidheid nemen toe. De medicijnen hebben ook een negatieve invloed op je sociale leven. Zo neemt seksuele behoefte af en komen relaties op het werk en in het gezin verder onder druk te staan. In sommige gevallen is er zelfs sprake van agressiviteit en suïcidale neigingen.

Verschillende soorten medicijnverslavingen

Pijnstillers

Pijnstillers (analgetica, opioïden) zijn medicijnen die pijn verzachten of wegnemen. Ze blokkeren de elektrische stroompjes in het zenuwstelsel (pijn) en stimuleren delen in de hersenen die een goed gevoel teweegbrengen (een ‘high’ gevoel). De meest werkzame pijnstillers zijn de opioïden zoals morfine, codeïne, pethidine en methadon.

Pijnstillers zijn verraderlijk, omdat ze in eerste instantie een euforisch gevoel geven. Bij langdurig gebruik wordt je lichaam echter afhankelijk en treden er ontwenningsverschijnselen op wanneer je stopt met het gebruik. Bovendien is er een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde pijnstillende effect te bereiken.

De gevolgen van een analgeticaverslaving zijn vaak:

 

> Verstopping
> Duizeligheid
> Onverschilligheid
> Misselijkheid/braken

Benzodiazepinen

Slaap- en kalmeringsmiddelen behoren tot de benzodiazepinen. Bekende middelen zijn diazepam, temazepam en oxazepam. Het zijn echte tranquillizers, oftewel middelen met een kalmerend of verdovend effect. De medicatie werkt rustgevend, spierontspannend en bevordert de slaap. Deze afname van spanning kan heel prettig zijn wanneer je bijvoorbeeld stress hebt op je werk, slaapproblemen of spanningen in de thuissituatie.

Benzodiazepinen worden regelmatig voorgeschreven bij een angst- of slaapstoornis, maar ook bij depressie en burn-outs. Ook kunnen benzo’s helpen tegen bepaalde vormen van epilepsie en werken ze tegen alcoholonthoudingsverschijnselen.

Het verraderlijke aan deze medicatie is echter dat ze onderliggende gevoelens onderdrukken. Die zijn daarmee niet weg en ook de oorzaken van de problemen worden niet aangepakt.

Wanneer je verslaafd bent aan medicijnen, dan ben je afhankelijk van de middelen en kun je er niet mee stoppen. Bij onthouding kunnen dan ook diverse ontwenningsverschijnselen optreden:

 

> Slaapproblemen
> Prikkelbaarheid
> Onrust
> Acute depressie
> Insult

Afkicken van medicijnen

Afkicken van medicijnen

Vaak is een medicijnverslaving een gevolg van andere problemen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van angsten of een trauma. Er kunnen vele oorzaken zijn die geleid hebben tot de verslaving. Het medicijngebruik houdt de klachten echter in stand en het is tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Afkicken van medicijnen kan erg lastig zijn en moet vaak onder begeleiding. Dat alles vraagt om maatwerk. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven: je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de klachten en verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je gebruik in stand houden.

Behandeling verslaving

Onze aanpak

Intensief traject voor medicatieverslaving

Bij U-center krijg je een persoonlijke behandeling. We starten met het afbouwen van de medicatie, onderzoeken de ontstaansfactoren en werken samen met jou aan het veranderen van de patronen die de klachten in stand houden. De onderliggende problematiek, je lichamelijke conditie en je sociale leven spelen bij de behandeling een belangrijke rol. We versterken je psychische toestand en helpen je bij het stoppen met de medicatie.

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd kunt afkicken van medicijnen. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Een behandeling met verblijf biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. 

De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. In de acht weken daarna breng je (wanneer geïndiceerd) onder begeleiding van je ambulante behandelaren je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

behandeling medicatieverslaving

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar