World mental health day 2021
Vandaag is het World Mental Health Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid. Helaas rust er nog steeds een taboe op praten over psychische problemen.
Normaliseren van psychische problematiek
Ruim 191.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks voor het eerst een psychische aandoening en ongeveer 4 op de 10 mensen voldoen op enig moment in hun leven aan de criteria van één of meerdere psychiatrische diagnoses. Wereldwijd leven zo'n 1 biljoen mensen met een mentale stoornis en overlijden 3 miljoen mensen door de gevolgen van een alcoholverslaving.
Ondanks het groot aantal mensen dat hiermee te maken krijgt, is praten over psychische klachten nog steeds een groot taboe wereldwijd.
Begrip voor de mens achter de diagnose
Er zijn verschillende redenen waarom er wereldwijd nog steeds een taboe rust op dit onderwerp. Zo zijn sommige psychische klachten minder bekend, waardoor mensen met deze klachten vooral te maken hebben met onbegrip. Ook zijn er veel misvattingen rondom bepaalde problematieken, zoals verslavingen en persoonlijkheidsstoornissen.
De mate van bekendheid van de psychische klacht zorgt vaak voor meer begrip en empathie. Ook persoonlijke verhalen helpen om mentale problematieken te normaliseren, want vaak wordt de mens achter de diagnose vergeten. Daarom is goede voorlichting over psychologische problemen en erover kunnen praten van groot belang om het taboe te doorbreken. Als expert op het gebied van meervoudige problematiek (ook wel comorbiditeit genoemd) begrijpen we de situatie van onze cliënten en de oorzaken hiervan.
Het thema van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid 2021 is #Openup. Praat erover, en laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander. Wil je tips? Lees dan eens de blog van onze therapeutisch medewerker Brian Gerrits.